eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Vezető uniós tisztségviselőkre is ráereszthettek egy izraeli kémszoftvert

Két tisztviselő és általuk a Reuters rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján a híroldal arról ír, az Európai Bizottság magas rangú tagjait is lehallgathatták.

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, a belga Didier Reynders is az érintettek közt volt, de legalább négy bizottsági alkalmazott is célkeresztbe került. Részletek egyelőre nem ismertek az ügyben a Reuters cikke szerint.

A bizottság akkor szerzett tudomást a dologról, amikor az Apple novemberben iPhone-tulajdonosok ezreinek küldött üzeneteket a célzott támadásokról. Ez volt az első alkalom, hogy az Apple tömeges figyelmeztetést küldött a felhasználóknak arról, hogy kormányzati hackerek célkeresztjébe kerültek.

A figyelmeztetés azonnal aggodalmat váltott ki a bizottságban az informátorok szerint: már november végén e-mailben hívta fel a figyelmet egy, biztonságért felelős vezető tisztviselő arra, hogy figyeljenek az Apple figyelmeztetésére. Ugyanebben a levélben háttérinfomációkat osztott meg az izraeli kémprogrammal kapcsolatosan.

"Feladatai jellegéből adódóan ön potenciális célpont"

– olvasható a Reuters által megismert e-mailben.

Az NSO Group tagad

Az nem derül ki a levelekből, hogy ki használta az izraeli kémprogramot Reynders és brüsszeli kollégái célba vételére, hogy a próbálkozások sikeresek voltak-e, és ha igen, mit tudhattak meg a hackerek ennek eredményeként. Az ügyről egyetlen érintett sem nyilatkozott a Reutersnak.

Az érintetteket 2021 februárja és szeptembere között figyelték meg ForcedEntry segítségével: a szoftvert az NSO Group fejlesztette azért, hogy segítsen a külföldi kémszervezeteknek távolról és láthatatlanul átvenni az irányítást az iPhone-ok felett. Egy kisebb, QuaDream nevű izraeli kémprogramgyártó szintén hasonló eszközt értékesített kormányzati ügyfeleknek.

Az NSO közleményben arról számolt be, hogy nem felelős a hackerkísérletekért,

a Reuters által leírt célzott támadás véleményük szerint nem történhetett volna meg az NSO eszközeivel.

Uniós informatikai szakértők néhány tisztviselő telefonját megvizsgálták, de az eredmények nem voltak meggyőzők a két uniós forrás szerint.

Az Európai Unió egyre szigorúbban vizsgálja a kémprogram-kereskedőket: Sophie in 't Veld uniós törvényhozó szerint az Európai Parlament április 19-én vizsgálóbizottságot indít a megfigyelőszoftverek európai tagállamokban történő használatának kivizsgálására. In 't Veld nem tudott arról, hogy az Európai Bizottság tisztviselői kerültek célkeresztbe.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×