eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ferenc pápa és az orosz ortodox egyház feje Jeruzsálembe készül

Egyetlen jelszó jöhet szóba: világbéke.

Jeruzsálemben júniusban kerülhet sor a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és a moszkvai ortodox pátriárka Kirill találkozójára, mely a béke elősegítését kívánja szolgálni - erősítette meg a sajtóban felröppent hírt a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar (CEI) televíziós csatornája.

A TV2000 "tekintélyes vatikáni forrásokra" hivatkozva hangsúlyozta, hogy a találkozó előkészítési munkája már folyamatban van.

A két egyházi vezető közötti találkozó az ukrajnai háború kirobbanása óta napirenden szerepel: március 16-án videó-összeköttetésben beszéltek egymással.

Kirill pátriárka nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogatja. Ferenc pápa a háború február 24-i kitörése másnapján felkereste Oroszországnak a Vatikánhoz közeli szentszéki nagykövetségét, majd február 26-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon, akivel március 22-én is egyeztetett.

A Szentszék és a Moszkvai Patriarkátus is semleges találkozóhelyet javasolt a két egyházi vezető esetleges személyes egyeztetésére.

Ferenc pápa vasárnap, a máltai látogatásáról visszatérő repülőúton kijelentette, hogy a Kirill pátriárkával történő találkozón "dolgozunk, és úgy gondoljuk, a Közel-Keleten tartjuk meg".

Kezdetben Libanonról lehetett hallani. A legutolsó sajtóértesülések szerint Ferenc pápa június 12-én a jordániai Ammanba utazik, majd innen június 14-én megy tovább Jeruzsálembe.

A katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első alkalommal 2016. február 12-én, Kuba fővárosában, Havannában találkozott egymással, ami egyháztörténeti fordulópontnak számított.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×