eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
La Plaine-Saint-Denis, 2017. május 3.Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt (j), mielőtt megkezdődik élő televíziós vitájuk a Párizstól északra fekvő La Plaine-Saint-Denisben négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt, 2017. május 3-án. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg

Kiszorította a háborút más téma a francia elnökválasztási kampány középpontjából

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulója előtt Franciaországban csökken az ukrajnai háború iránti érdeklődés, az embereket most már inkább a megélhetés témaköre foglalkoztatja. Ebből pedig leginkább Emmanuel Macron legfőbb ellenfele, Marine Le Pen profitálhat.

A hivatalban lévő elnök támogatottsága jelentősen növekedett az Oroszország által indított háború első heteiben, amikor Macron rendkívül aktív közvetítői szerepet vállalt.

Ez a "meglódult" támogatás azonban az elmúlt időszakban kezdett visszaesni, és ezzel párhuzamosan a radikális jobboldalinak számító Le Pen támogatottsága növekedni kezdett – jelentette ki az Infostartnak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

A gazdasági kérdések folyamatosan a választók érdeklődésének középpontjában álltak. Ugyanakkor az elmúlt esztendő utolsó hónapjaiban a szélsőjobboldal jelöltjének, Éric Zemmournak sikerült a bevándorlás kérdését, ennek kapcsán a francia identitást a középpontba helyezni.

Az év elején volt egy olyan időszak, amikor a Covid-járvány ismét előtérbe került, ezt követően viszont Macron az európai uniós francia elnökségre tudta terelni a figyelmet.

Azután tört ki a háború, ami mindent "elsöpört", és február 24-vel új kampány kezdődött Franciaországban.

A hivatalban lévő elnök ebből sokat profitált, nem kellett igazán más konkrét problémákkal foglalkoznia, és ezzel a riválisok fölé kerekedhetett.

Mostanra viszont úgy tűnik, hogy mindez kifulladt,

és Macron előnye csökken a többiekkel szemben.

A megélhetés témaköre kiszorította a háborút, és ez a legutóbbi felmérések szerint inkább Marine Le Pen malmára hajtja a vizet.

Soós Eszter Petronella a napirenden szereplő témák között említette mindenekelőtt az energiaárak, ezzel kapcsolatban az oroszországi importembargó és a benzinárak problémáját, a viszonylag magas inflációt, továbbá a nyugdíjak kérdését. Most leginkább ez foglalkoztatja a franciákat.

Mindez azonban a radikális baloldal fő jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak is kedvezhet. Kampányában Mélenchon is a megélhetés problémájára helyezte a fő hangsúlyt.

"Válság, válság, válság" - ezekkel a szavakkal összegezte a szakértő Emmanuel Macron elnökségének öt évét.

Ezzel összefüggésben a"sárgamellényesek" kormányellenes tüntetéseit, a Covid-válságot , illetve az Ukrajnában zajló háborút említette.

Ez egy válságelnökség volt, de Macron meg tudta őrizni 2017-es hivatalba lépésének támogatási szintjét, miközben az akkori szavazóbázis "lecserélődött", és jobbra tolódott - vélekedett.

Figyelemre méltó, hogy a hivatalban lévő államfő a jelenlegi nehéz helyzetben is

esélyes az újraválasztásra."

Ami a legutóbbi felméréseket illeti, Marcon támogatottsága 26 százalékos, miközben fő riválisa, Marine Le Pen 22 százalékra jött fel.

Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában 12 jelölt indul. Az április 24-i második fordulójában az a két jelölt mérkőzik meg egymással, aki az első fordulóban a legtöbb szavazatot szerezte.

A felmérések a második fordulóban hivatalban lévő elnök és Le Pen versengését jövendölik.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×