eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Hiába akarja az EU, Málta nem engedi el állampolgárság-vásárlási programját

Az Európai Bizottság felszólította Máltát, hogy függessze fel azt a programját, amelynek révén külföldiek megvásárolhatják a máltai állampolgárságot, a szigetország vezetése azonban ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a kérdés az Európai Unióban "tagállami hatáskörbe tartozik".

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint Valletta úgynevezett aranyútlevél-programja - amely lehetővé teszi az EU-n kívüli országok polgárainak a máltai állampolgárság tulajdonképpeni megvásárlását - "ellentmond az uniós jogszabályoknak", hiszen a befektetésekért és előre meghatározott összegű kifizetésekért cserében adott állampolgárságot olyan kérelmezőknek ítélik oda, akiknek semmi egyéb kötődésük nincs az adott tagállamhoz.

A brüsszeli bizottság azzal indokolta döntését, hogy "az uniós állampolgárság lehetővé teszi az EU-n belüli szabad mozgást, a belső piachoz való hozzáférést és úgy az európai parlamenti, mint a helyi választásokon való részvételt is". A bizottság kiemelte: az aranyútlevél- és hasonló "programok velejáró kockázatai az Ukrajnára mért orosz agresszió összefüggésében is világossá váltak".

Az EU tavaly Ciprus és Bulgária ellen is eljárást indított hasonló okokból. A két ország le is állította programját, Málta azonban egyelőre elzárkózik ettől.

Robert Abela miniszterelnök többször is a program védelmére kelt, mivel az - érvelése szerint - "tagállami hatáskörbe tartozik"

az unió szempontjából.

Hangsúlyozta, hogy az aranyútlevél-program jelentős bevételt jelent az államnak, és ennek segítségével a máltai "vállalkozásokat és családokat segítették a koronavírus-járvány alatt". A szigetország 2013 óta 1,1 milliárd eurónyi (417 milliárd forint) jövedelemre tett szert a programnak köszönhetően.

A kormány mindazonáltal az Európai Bizottság hivatalos felszólítására reagáló nyilatkozatában azt ígérte, meg fogja vizsgálni a végrehajtó testület álláspontját.

Az Oroszországra mért szankciók keretében Málta március elején már felfüggesztette az orosz és fehérorosz állampolgárok számára az állampolgárság-vásárlás lehetőségét, de az továbbra is elérhető más - például ázsiai - országok lakosai számára.

Ha Valletta nem tesz eleget a bizottsági felszólításnak, Brüsszel pert indíthat ellene az Európai Unió Bíróságán.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×