eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Sajtóvisszhang: Orbán Viktor rendkívüli külpolitikai professzionalizmussal kerekedett ellenfelei fölé

A német lapok szerint az orosz–ukrán háború alapvetően határozta meg a magyarországi választási kampányt, és az unióval folytatott csaták folytatását jövendölik.

Fölényes választási győzelmét Orbán Viktor miniszterelnök arra használta fel, hogy hadat üzenjen az európai intézményeknek, amelyekkel előszeretettel száll harcba - hangsúlyozta a magyar választásokkal foglalkozó tudósításábant Stefan Löwenstein, a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó szakértője. Az eredményeket értékelve kiemelte, hogy a választási törvénynek is köszönhetően a kormánypártok ismét kétharmados többséggel rendelkezhetnek a parlamentben.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter elismerte a vereséget, hangsúlyozta azonban, hogy a választási feltételek nem feleltek meg a demokratikus követelményeknek. Meglepetésként értékelte a lap szélsőjobboldali Mi Hazánk párt bejutását a parlamentbe.

Löwenstein utalt arra, hogy az elmúlt hetekben az Ukrajnában zajló háború állt a választási kampány középpontjában. Orbán rendkívüli külpolitikai professzionalizmussal kerekedett ellenfelei fölé, azzal vádolva őket, hogy Magyarországot be akarják sodorni a konfliktusba.

A Der Spiegel című német hetilap tudósításában azt emelte ki, hogy Orbán Viktor immár negyedik egymást követő győzelmét aratta, és ezzel nemsokára olyan hosszú időn keresztül lesz egyfolytában hatalmon, mint Angela Merkel volt német kancellár. A lap szerint ez nem jó hír az ország amúgy is megrendült demokráciája számára.

A cikkíró elékeztetett arra, hogy Márki-Zay Péter a választási kampány idején mindössze öt percet kapott az állami televízióban. Orbán Viktor egyetlen alkalommal sem említette név szerint ellenfelét, és nem is találkozott vele, még televíziós vita keretében sem. Még a korábbi amerikai elnök, Donald Trump sem zárkózott el attól, hogy vitát folytasson korábbi ellenfeleivel, Hillary Clintonnal, majd Joe Bidennel. Orbán Viktornak azonban a "politikai kicsinyességnek" ez a mértéke sem ártott, megnyerte a választásokat, és további négy évig kormányozza majd az országot.

A hetilap szerint a legnagyobb veszély Orbán Viktort most nem az ellenzék részéről fenyegeti. A veszélyt mindenekelőtt a 8,3 százalékos infláció jelenti. Újabb pénzek Brüsszelből egyhamar aligha érkeznek. Az Európai Bizottság a jogállami elvek sorozatos megsértése miatt a hétmilliárd eurós újjáépítési támogatást egyelőre nem folyósítja, és hamarosan életbe lép az új jogállamisági mechanizmus, és csak azok az országok jutnak pénzhez az uniótól, amelyek tiszteletben tartják az EU demokratikus alapértékeit – írta a Der Spiegel.

Az Európai Unióval való csatákat vetítette előre Orbán Viktor, illetve a magyar kormánypártok választási győzelme nyomán a Politico európai kadása is: ezek a csaták mindenekelőtt a demokrácia érvényesülése és az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok terén várhatók.

Az újság rámutatott arra, hogy a választási kampányra szinte teljesen rányomta bélyegét az ukrajnai háború. Orbánnak egyáltalán nem ártott, hogy szoros kapcsolatokat ápolt Vlagyimir Putyinnal. Sokkal inkább sikerült előnyt kovácsolnia abból, hogy magát az ország békéje és biztonsága garantálójaként tüntette fel, ami biztosíthatja, hogy az ország ne sodródjon bele a háborúba.

Emlékeztetett arra is, hogy noha Orbán Viktor az EU, illetve a NATO tagjaként – elítélve az inváziót – támogatta az Oroszország elleni szankciókat, ellenezte az orosz energiaforrások importjának tilalmát, és elutasította azt is, hogy Magyarország kétoldalú alapon fegyvereket szállítson Ukrajnának. A magyar miniszterelnök újabb választási győzelme azt valószínűsíti, hogy Orbán Viktor feltehetőleg ezt az irányvonalat követi a jövőben is, amikor az EU még szigorúbb szankciókat kíván életbe léptetni Oroszországgal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×