eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma
Egy orosz támadásban súlyosan megrongálódott ortodox templom Malinban 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Háború percről percre - Peszkov egy esetleges Putyin-Zelenszkij tárgyalás kapcsán nyilatkozott

Oroszország már uralhatja a szárazföldi területet a Donyec-medence és a Krím-félsziget között. Ukrán illetékesek több készülő orosz hadműveletről számoltak be. Újabb információk a csernobili helyzetről. (A nyitóképen: Egy orosz támadásban súlyosan megrongálódott ortodox templom Malinban 2022. március 12-én.)

2022.03.14. 23:29

Már ezernél több ukrajnai településen nincs áramszolgáltatás

Az ukrajnai katasztrófavédelem tájékoztatója szerint március 14-én reggelre már ezernél több település volt áramszolgáltatás nélkül. A háborús övezetekben a katasztrófavédelem vasárnap 620 riasztáshoz vonult ki. Ezek sorában 261 alkalommal a becsapódó ellenséges lövedékek okozta károkat hárították el, megmentve félszáz ember életét. A katasztrófavédelem szakemberei 12 áramfejlesztő generátort állítottak üzembe a létfontosságú intézmények áramellátása érdekében - írta a karpathir.com a censor.net beszámolója alapján.

Kárpátalján, Odessza és Lemberg megyében összesen 87 sátortábort állítottak fel a háború elől menekülők számára. Az elmúlt nap során 225 ezer menekültet láttak el ezeken a helyeken.

2022.03.14. 23:02

Ukrajna: Hétfőn több mint négyezer civilt evakuáltak

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes videónyilatkozatára hivatkozva a BBC azt írta, hogy hétfőn több mint négyezer civilt evakuáltak sikeresen a konfliktus frontvonalában lévő ukrán városokból. Az evakuálásokat hét humanitárius folyosón keresztül hajtották végre, három másik zöldfolyosón azonban sikertelenek voltak a kimenekítési kísérletek.

Verescsuk azzal is vádolta az orosz erőket, hogy tüzet nyitottak a Kijev térségében evakuált civilekre. Oroszország azonban többször is tagadta az ukrán állításokat.

2022.03.14. 22:54

Peszkov egy esetleges Putyin-Zelenszkij tárgyalás kapcsán nyilatkozott

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő arról nyilatkozott hétfőn a BBC tudósítása szerint, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyelőre nem kapott felkérést Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől közvetlen telefonos megbeszélésre. Ennek esélyét korábban Putyin nem zárta ki, Zelenszkij pedig arról beszélt, hogy hamarosan sort kellene keríteni az egyeztetésre, mert ez a háború lezárásának egyetlen lehetősége.

Peszkov szerint a két elnök megbeszélésének lehetősége továbbra is fennáll.

A szóvivő arról is beszélt, hogy nincs napirenden olyan terv, hogy Putyin elnök találkozzon Joe Biden orosz elnökkel.

2022.03.14. 22:21

Amerikai-kínai tárgyalás volt Rómában Ukrajnáról

Az ukrajnai háborúról tárgyalt egymással hétfőn Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

2022.03.14. 21:58

Európa Tanács: Oroszország átlépte a szervezet alapokmányának vörös vonalait

Soron kívüli plenáris ülést tart a szervezet.

2022.03.14. 21:25

Horvát információk a Magyarország fölött átrepült drónon lévő bombáról

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében.

2022.03.14. 20:45

Olaszország elsőként küldött segélyt Ukrajnának a romániai logisztikai központon keresztül

A két ország pedig "a továbbiakban is szorosan együttműködik az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek elhárításában" - jelentette be Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője hétfőn Bukarestben, miután Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön Aurescu elmondta: a Suceaván létrehozott logisztikai központba március 9-én - a központ megnyitásának napján - érkezett meg az első négy kamion abból a 26 teherautónyi gyógyszer-szállítmányból, amellyel Olaszország segíti az ukrán hatóságokat.

Románia és Olaszország a háború elől menekülők segítésében is együttműködik: a román hatóságok több mint kétezer olasz állampolgár evakuálásában vállaltak szerepet.

Aurescu köszönetet mondott Olaszországnak azért, hogy a Romániába küldött, nyolc Eurofighter Typhoon vadászgéppel és 130 katonával részt vesz a NATO keleti szárnya védelme és elrettentő képessége erősítésében.

Luigi Di Maio úgy értékelte: Olaszország és Románia közös családhoz tartozik, egységről és szolidaritásról tesz tanúbizonyságot. (MTI)

2022.03.14. 20:44

Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát, Oroszország reagált

Szlovákia kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn.

A szlovák külügy a döntést azzal indokolta, hogy Pozsony megítélése szerint a három diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. A külügyminisztérium továbbá közölte: döntését a szlovák hírszerzési forrásokból származó információk alapján hozta meg.

A három érintett diplomatának 72 órán belül el kell hagynia Szlovákia területét.

"Ez az indokolatlan akció nem marad válasz nélkül" - idézte az orosz külügyminisztérium válaszát a TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn este. (MTI)

2022.03.14. 20:40

Vlagyimir Putyin ismét tárgyalt, Oroszország megnevezte következő célpontjait

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője üzent az Ukrajnáért harcoló külföldi zsoldosoknak is.

2022.03.14. 20:07

Az oroszok több mint kétharmada támogatja a "különleges hadműveletet"

Az oroszokok 68 százaléka helyesnek tartja az orosz elnök döntését az ukrajnai "különleges hadművelet" elindításáról - derült ki az állami finanszírozású orosz Közvélemény Alapítvány (FOM) hétfőn közölt felméréséből.

A közvélemény-kutatást március 5-én és 6-án 53 oroszországi régióban, 1500 ember körében végezték el. Egy, a február 25-27. között elkészített, hasonló közvélemény-kutatásban 65 százalékos volt a támogatottság.

Oroszország céljaival kapcsolatban 62 százalék (korábban 60 százalék) az ország "határainak biztosítását", 59 százalék (korábban 58 százalék), a donyecki és luhanszki "népköztársaság" lakosságának védelmét, 39 százalék (korábban 37 százalék) pedig Ukrajna NATO-csatlakozásának és a területén bázisok elhelyezésének megakadályozását nevezte meg támogatása magyarázataként. Mindkét felmérésben 20 százalék volt azok aránya, akik a Donyec-medence Oroszországhoz csatolását is célként jelölték meg.

Az új kutatásban válaszolók 16, az előzőben a 17 százalék gondolta úgy, hogy a harc az ukrajnai politikai rendszer megváltoztatásáért és az oroszbarát erők hatalomra juttatásáért folyik. Most 9, korábban 8 százalék vélekedett úgy, hogy a háború célja "az ukrán államiság felszámolása és Ukrajna területének Oroszországhoz csatolása". (MTI)

2022.03.14. 19:57

Kevesebb a menekült a határokon, de sokan vannak Kárpátalján - helyzetjelentés

Százszámra akarnak Nyugat-Ukrajnába költözni eddig az ország keletebbi régióiban működő cégek.

2022.03.14. 18:39

Megszólalt a lengyel kormányfő a határhoz közeli orosz csapás kapcsán

Az ukrán-lengyel határ közelében fekvő Javoriv gyakorlótér elleni orosz légitámadás célja pánikkeltés volt a civil lakosság körében, valamint Európa humanitárius erőfeszítésének meghiúsítása - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Varsóban.

2022.03.14. 18:14

Riasztották a magyar Gripeneket egy civil repülőgépet érintő bombafenyegetés miatt

A visszafordított repülőgép leszállt Belgrádban.

2022.03.14. 18:12

Az IMF legalább 10 százalékos idei ukrán GDP-csökkenéssel számol

Az ukrán gazdaság jelentős csökkenésével számol az idén az IMF, amely szerint az infláció a tavalyinak akár a duplája is lehet az idén Ukrajnában. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az Oroszország által megtámadott Ukrajnában a gazdaság 10 százalékkal eshet vissza az idén, de még ennél is lényegesen rosszabb lehet a mutató, ha elhúzódnak a háborús események. Az IMF nem zárt ki egy 25-35 százalékos GDP-csökkenést sem az iraki, libanoni és más országok háborús tapasztalatai alapján.

A Nemzetközi Valutaalap szerint az idei infláció 20 százalékra is felpöröghet a tavalyi 10 százalékról.

Az IMF március 7-én kelt jelentése szerint Ukrajnának 4,8 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége. Az ország GDP-arányos államadóssága idén 60 százalékra nőhet a tavalyi 50 százalékról.

A jelentést azelőtt zárták le, hogy a héten az IMF 1,4 milliárd dollár rendkívüli hitelt hagyott jóvá Ukrajnának.

2022.03.14. 17:56

Humanitárius folyosó nyílt Mariupolnál

Az orosz védelmi tárca szerint erővel tudták megnyitni. Az ukránok szerint az oroszok végre megszüntették a humanitárius folyosó blokádját.

2022.03.14. 17:39

Nem az európai vásárlást érintenék az Oroszország elleni olajszankciók

További szankciókat hozhat az Európai Unió a Rosznyeft, a Gazprom és a Transznyeft orosz olajvállalatok ellen.

2022.03.14. 17:38

Újabb hírek a Magyarország fölött is átrepült drónról

Közben a horvát államfő légvédelmi rendszer kiépítését sürgeti.

2022.03.14. 17:30

Európai látogatásra készülhet Joe Biden

A Fehér Ház illetékesei "előzetes megbeszéléseket" folytatnak arról, hogy Joe Biden amerikai elnök hamarosan Európába utazzon az Ukrajna elleni orosz invázió közepette - írta a CNN több, a tervezést ismerő forrásra hivatkozva.

A látogatás több kormányzati tisztviselő, köztük Kamala Harris amerikai alelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatásának lehet az eredménye.

Mindez egyelőre csak terv, még semmit nem véglegesítettek vagy jelentettek be.

2022.03.14. 17:12

Több száz szíriai zsoldosról beszél Ukrajna

Közben az ukrán fegyveres erők vezérkara saját értesülésre hivatkozva közölte, hogy megérkezett Oroszoroszágba négyszáz szíriai zsoldos, akit Ukrajna ellen készülnek bevetni. "A rendelkezésre álló információk szerint Szíriában zsoldosok toborzóközpontjait nyitották meg, ahol az elmúlt napokban több, mint ezer embert toboroztak, közülük már mintegy 400 ember megérkezett Oroszországba. Az ukrán határ közelében lévő Rosztov és Gomel régiókban táborokat hoztak létre az elhelyezésükre és a képzésükre" - írta közleményében a kijevi vezérkar.

Az UNIAN arra emlékeztetett, hogy Oroszország 14 toborzóközpontot nyitott Szíriában, ahová Líbiából is érkeznek fegyveresek kiképzésre. Az ukrán hírszerzés korábban azt közölte, hogy információi szerint 300 és 600 dollár közötti havi fizetést ad Oroszország a külföldi zsoldosoknak. (MTI)

2022.03.14. 17:03

Ismét bombariadó volt egy Moszkvába tartó repülőgépen

Négy napon belül másodszor jeleztek bombariadót az Air Serbia szerb légitársaság Belgrádból Moszkvába tartó gépén, a múlt pénteki eset hamisnak bizonyult, hétfőn pedig szintén visszafordult a gép, de még vizsgálják.

A múlt pénteken azt követően kellett a gépnek visszatérnie a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, hogy bejelentés érkezett, miszerint robbanószer van az éppen felszállt utasszállítón. A gépet a leszállást követően átvizsgálták, de nem találtak rajta bombát.

Hétfőn szintén a felszállást követően kapott értesítést a repülőtér, hogy a 125 utassal és a személyzet öt tagjával elindult gépen robbanóanyag található. (MTI)

2022.03.14. 17:01

Aknákat robbantottak fel a zaporizzsjai atomerőműnél

Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegram üzenetküldő portálon arról adott hírt, hogy a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél az orosz katonák közvetlenül az 1-es számú energiablokk mellett fel nem robbant aknákat robbantottak fel. A robbantások idejére a nukleáris létesítmény személyzete elhagyta a munkaterületet.

Az Enerhoatom kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy az atomerőmű területén a háttérsugárzás szintje megváltozott-e a robbantások után.

A vállalat hangsúlyozta, hogy jelenleg a Roszatom orosz vállalat tizenegy képviselője van jelen a zaporizzsjai atomerőműben, ezért "nyilvánvaló, hogy az erőmű területén a lőszerrobbantásokat az ő közvetlen részvételükkel hajtják végre". "Az orosz konszern ezzel megsért minden nukleáris és sugárbiztonsági nemzetközi szabályt és követelményt" - szögezte le az Enerhoatom. (MTI)

2022.03.14. 16:58

Orosz-ukrán tárgyalások: technikai szünetről állapodtak meg

Felfüggesztették keddig az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat - közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon.

2022.03.14. 16:22

Kreml: az orosz hadsereg akár teljes ellenőrzés alá is vonhat ukrán nagyvárosokat

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy maximális biztonságot biztosítanak a civilek számára.

2022.03.14. 15:36

Újabb cégek állnak le Oroszországban, búcsúztak a McDonald's dolgozói - videó

Számítógép- és nyomtatógyártó cég, két német bank, amerikai és japán elektronikai cégek mellett élelmiszeripari vállalat is csatlakozott a felfüggesztést vagy kivonulást bejelentő cégek sorához.

2022.03.14. 15:17

Benkő Tibor az ukrán határnál: jól bírják katonáink a feladattal járó terhelést

A Magyar Honvédség Keleti Pajzs 2022 feladatban részt vevő, Kelet-Magyarország több térségében szolgálatot teljesítő katonákat látogatott meg Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap.

2022.03.14. 14:50

Ismét fegyvereket kért az ukrán külügyminiszter a nyugati államoktól

Emellett újabb, Moszkva elleni szankciókat sürgetett. Volodimir Zelenszkij Kiriákosz Micotákisszal egyeztetett, részben az ostromlott Mariupolban élő ukrán állampolgárságú görög kisebbségről.

Dmitro Kuleba Twitteren leszögezte: ha a Nyugat segíti az ukránok harcát, azzal elejét veheti a válság eszkalációjának. "Segítsetek Ukrajnának abban, hogy megállítsa Putyint, ezzel megakadályozzátok a nagyobb háborút!" - fogalmazott a mikroblogban a tárcavezető.

Ukrajna nem először kért a nyugati országoktól fegyvereket, egyebek között olyanokat, amelyekkel csökkenthető az orosz erőfölény az ukrán légtérben.

Ugyancsak hétfőn az ukrán főügyészségi hivatal azt közölte, hogy az orosz támadás kezdete óta már 90 gyerek vesztette életét a harcokban, több mint százan pedig megsebesültek. A közlemény szerint a legtöbb áldozat a kijevi, harkivi, donyecki, csernihivi, szumi, herszoni, mikolajivi és zsitomiri térségben van. A hírt független forrásból nem lehet ellenőrizni - teszi hozzá a Reuters brit hírügynökség.

Hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel egyeztetett telefonon. A megbeszélés során Micotákisz leszögezte: a szankciók segítenek nyomást gyakorolni Moszkvára annak érdekében, hogy hagyjon fel a harcokkal. Micotákisz emellett kormánya teljes támogatásáról biztosította Zelenszkijt, hozzátéve, hogy Görögország segélyszállítmányokat küld Ukrajnába, és menekülteket is kész befogadni. A két politikus egyetértett a humanitárius folyosók létesítésének fontosságában, példaként pedig Mariupolt említették, ahol több százan élnek görög nemzetiségűek.

A telefonon történt egyeztetésről beszámolt a görög miniszterelnöki hivatal is, közölve, hogy megvitatták a Mariupolban élő, ukrán állampolgárságú görög kisebbség sorsát is.

Mariupolban mintegy 15 ezer, görög gyökerű ember él. A közösség egyik vezetője vasárnap nyílt levelet tett közzé, amelyben segítséget kért. Görögök a XVIII. század óta élnek ebben a városban, ahol jelenleg is működik görög konzulátus. (MTI)

2022.03.14. 14:44

Donyeckben csapódtak be egy lelőtt ukrán rakéta maradványai, halálos áldozatok is vannak

Legkevesebb húsz ember életét vesztette és 26 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében - jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője hétfőn az orosz médiának nyilatkozva. Ukrajna tagadta, hogy rakétát lőtt volna ki erre a területre.

2022.03.14. 14:09

Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása, visszatérnek a szerelőbrigádok

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították - közölte hétfőn az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata.

2022.03.14. 13:58

Ukrán fél: közeledtek az álláspontok az orosz-ukrán tárgyalásokon

Folyamatban van a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások negyedik fordulója, szivárognak az információk.

2022.03.14. 13:32

Légi videó a bombázott Mariupolról, tartalékai végén jár a város

Elakadt a Mariupolba küldött jelentős segélyszállítmány. Ukrán források szerint Mariupol városának orosz bombázása a háború kezdete óta már több mint 2500 ember halálát okozta. Műholdképeken is látszanak a károk.

2022.03.14. 13:18

Erősödik a forint, csökken az olaj- és a gázár

Hétfőn dél körül erősödött a forint a főbb devizákkal szemben, a kőolaj ára jelentősen csökkent és alacsonyabban állt az európai gázár-jegyzés is, miközben az arany ára is süllyedt reggel óta.

2022.03.14. 12:39

A német autósok támogatást kaphatnak a tankoláshoz

Nagyszabású segélycsomagot tervez a német kormány az Ukrajna elleni orosz invázió miatt meglódult energiaárak hatásainak ellensúlyozására. A fűtésköltségeket is mérsékelhetik.

2022.03.14. 11:59

Kivonul Oroszországból a Bridgestone is

"Az elmúlt hetekben mélyen megérintette a Bridgestone Csoportot az Ukrajnában zajló háború és annak hatásai az ártatlan emberekre, köztük saját kollégáira és partnereire. A vállalat elítéli az erőszak minden formáját és reméli, hogy hamarosan helyreáll a béke. Ebben a válságban a cég számára a munkatársainak és azok családjainak a biztonsága a legfontosabb. A Bridgestone gondosan felmérte ennek a rendkívüli helyzetnek a hatását, és úgy döntött, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a gyártást Oroszországban. A döntés a szükséges előkészületeket követően március 18-tól lép életbe. A vállalat továbbá úgy döntött, hogy azonnali hatállyal befagyaszt minden új oroszországi beruházást és felfüggeszti az Oroszországba irányuló exportot is" - jelentette be közleményében a vállalat.

2022.03.14. 11:59

Kedvező változás az európai gázárakban

Napok óta tart a trend.

2022.03.14. 11:36

Karl Nehammer: az EU-ban lévő NATO-tagállamok megvédenék a semleges országokat

A március 10-i párizsi csúcstalálkozón az európai uniós országok katonai segítségnyújtást ígértek egy esetleges támadás esetén azon tagállamoknak, így a többi között Ausztriának is, amelyek nincsenek a NATO soraiban - közölte vasárnap Karl Nehammer osztrák kancellár a Standard című helyi lap honlapján megjelent interjújában.

2022.03.14. 11:25

Újabb információk a csernobili helyzetről

Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap este arról számolt be, hogy a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető személyzet felhagyott a biztonsági-karbantartási munkálatokkal a szellemi és fizikai kimerültség miatt.

Az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat vasárnap a kijevi energiaügyi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a csernobili atomerőműben helyreállt az áramszolgáltatás.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter az Enerhoatom által közzétett közleményben jelentette be, hogy az Ukrenerho, szakemberei, atommérnökei és villanyszerelői erőfeszítéseinek köszönhetően állt helyre a bezárt atomerőmű áramellátása, és a fűtőelemek hűtőrendszere ismét rendben működik. A miniszter szerint nem volt külső segítségre szükség az áramszolgáltatás helyreállításához. (MTI)

2022.03.14. 11:17

Napi száz fölött az ukrajnai menedékkérők száma a Harmat utcában

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közölte, hogy külön ügyfélszolgálatot működtet Budapesten az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülők részére, ahol a magyarországi jogszerű tartózkodásuk érdekében ellátják őket a szükséges okmányokkal. A Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálati iroda a hét minden napján, munkaszüneti napokon is segíti az ide érkezőket. Szombaton és vasárnap már meghaladta a százat az ügyfélszolgálaton kérelmet benyújtók száma.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai az ügyfélszolgálati irodák mellett a határmenti gyűjtőponton, a reptéren, valamint a pályaudvarokon továbbra is segítik az ide érkezők tájékoztatását és koordinálását.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta - 2022. március 13., 12:00 órás adatok alapján - eddig 2340 fő menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

2022.03.14. 11:15

Tiszabecsen felejtettek egy ukrán kislányt

A tiszabecsi segítségponton maradt egy 6 éves kislány, míg szülei és testvérei továbbutaztak Németország felé. Íme a története.

2022.03.14. 10:56

Újra fegyverkezik Németország - új vadászgépeket vehetnek

A legmodernebbnek számító harci repülőgépre, az amerikai Lockheed Martin F-35-ös modelljére cserélhetik a német légierő (Luftwaffe) Tornado típusú gépeit hétfői német sajtóértesülések szerint.

2022.03.14. 10:37

Négyezer menekültet fogadtak vasárnap a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől vasárnap 4006 ember, köztük 1239 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, és egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 34 ember, köztük 12 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Emlékeztettek: a BRFK és a Készenléti Rendőrség a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

2022.03.14. 10:08

Találat ért egy kijevi lakóházat, halálos áldozatok is vannak - videó

Közben Ukrajna ismét megkísérel humanitárius folyosókat nyitni, köztük például a főváros környékén élők kimenekítésére is. Találat érte az Antonov repülőgépgyárat.

2022.03.14. 09:51

Szijjártó Péter: veszélyt jelent a fegyverszállítások engedélyezése

Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások betiltása a biztonságot, "azok esetleges engedélyezése - ahogy a baloldal szorgalmazza - pedig a veszélyt jelenti" - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

2022.03.14. 09:27

Globális élelmiszerválságra figyelmeztetett egy orosz milliárdos

"Tragikus, ami Ukrajnában történik, azonnal békére van szükség" - fogalmazott Andrej Melnyicsenko anyai ágon ukrán származású milliárdos, kiemelve: orosz állampolgárként, fehérorosz születésűként és "vér szerinti ukránként" rendkívüli fájdalmat okoz neki, hogy testvéri népek egymás ellen fordultak.

Az EuroChem Group műtrágyagyártó cég és a SUEK szénvállalat tulajdonosa a Forbes magazin szerint Oroszország hetedik leggazdagabb embere.

A válság áldozata a mezőgazdaság is, a konfliktus miatt a műtrágya ára is egyre nő, így egyre kevesebben tudják megvásárolni. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt így is megtépázott ellátóláncra a háború újabb terheket ró, és emiatt a kevésbé fejlett országokban élelmiszerhiány alakulhat ki.

Meglátása szerint globális élelmiszerválsággal kell számolni az ukrajnai harcok elhúzódása esetén.

Ukrajna orosz inváziója után Melnyicsenko is felkerült az Európai Unió szankciós listájára, ennek keretében a hét végén az olasz hatóságok lefoglalták a milliárdos Triesztben horgonyzó szuperjachtját is.

Ukrajna orosz inváziójának kezdete óta több orosz milliáros emelte fel a szavát a harcok ellen, köztük Mihail Fridman, az Alfa-Bank társtulajdonosa, aki a LetterOne befektetési cég munkatársainak írt levelében kijelentette, mind az ukrán, mind az orosz néphez erősen kötődik, és a konfliktust mindkettő számára tragédiának tartja. (MTI)

2022.03.14. 09:25

Oroszország hadfelszerelést kérhetett Kínától

Oroszország hadfelszerelést kért Kínától a február 24-én indult ukrajnai invázióját követően - jelentették vasárnap amerikai lapok. A Financial Times és a Washington Post az Egyesült Államok meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva hozta ezt az értesülést. Az idézett illetékes ugyanakkor nem számolt be arról, hogy milyen jellegű fegyverzetről volt szó, illetve, mi volt Peking válasza a kérésre. Moszkva állítólag gazdasági támogatást is kért a nyugati szankciók ellensúlyozására.

Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek az értesülést firtató megkeresésére azzal válaszolt, hogy "sosem hallott erről". Mint mondta, Peking fő törekvése, hogy a "valóban meghökkentő" ukrajnai feszült helyzet ne szabaduljon ki az ellenőrzés alól.

Mindezzel összefüggésben hírügynökségek felidézik, hogy Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn fog Rómában találkozni Jang Csie-csivel, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetőjével.

Sullivan óva intette Kínát, hogy minden bizonnyal következményekkel kell számolnia, ha segít Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában.

Az orosz hatóságok által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai beavatkozás és az ezt követő nyugati szankciók nyomán Moszkva és Peking szorosabbra fűzte együttműködését. Kína eddig nem ítélte el a támadást, bár a konfliktus tárgyalásos rendezését sürgeti. (MTI)

2022.03.14. 09:24

Jelentősen megnövekedett az európai fegyverimport 2017 és 2021 között

Miközben a globális fegyverkereskedelem összességében zsugorodott.

2022.03.14. 08:30

Már orosz kézben van a Krím-félsziget–Donyec-medence sáv, diverzáns támadás ért egy vegyiüzemet

Az orosz csapatok Ukrajna több térségében is offenzívákat készítenek elő - közölte hétfőre virradóra az ukrán vezérkar Facebookon közzé tett jelentésében. Az orosz hadművelet során megteremtették a Krím-félsziget és a Donyec-medence szárazföldi összeköttetését - közölte hétfőn reggel Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese.

2022.03.14. 07:30

Turizmus a háború árnyékában: hiányozni fog az oroszok költése

Nagyon komoly idegenforgalmi veszteséget jelent majd az orosz turisták hiánya, akik nemcsak nagy létszámban jöttek Európába, hanem sokat is költöttek – mondta Kiss Róbert Richard utazási szakértő.

2022.03.14. 06:30

Ma online folytatódnak az orosz–ukrán tárgyalások

Az orosz küldöttséget, akárcsak a korábbi egyeztetéseken, Vlagyimir Megyinszkij képviseli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×