eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amerikai-kínai tárgyalás volt Rómában Ukrajnáról

Az ukrajnai háborúról tárgyalt egymással hétfőn Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

A Fehér Ház hétfőn este kiadott közleménye szerint "lényegi eszmecsere folyt az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ügyében". A két tárgyaló fél "kiemelte az Egyesült Államok és Kína közötti kommunikációs csatornák változatlan nyitottságát".

A Fehér Ház közleménye előtt Ned Price, amerikai külügyi szóvivő azt közölte: a találkozón az amerikai küldöttség közvetlenül felvetette és "nagyon egyértelműen" aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington szerint Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

A több mint 7 órán keresztül tartó tárgyalásokon Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve - beleértve az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a csendes-óceáni térséget -, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Sullivan még vasárnap, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: "már tudattuk Pekinggel, hogy nem maradunk tétlenek és egyetlen országnak sem hagyjuk, hogy kompenzálja Oroszország gazdasági szankciók miatti veszteségeit".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×