eur:
394.44
usd:
369.59
bux:
65663.66
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
People visit a branch of the fastfood restaurant McDonalds in Sochi, Russia, 05 February 2013. The 2014 Olympic Games are held in Sochi. Photo: JAN WOITAS | usage worldwide   (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

Újabb cégek állnak le Oroszországban, búcsúztak a McDonald's dolgozói - videó

Számítógép- és nyomtatógyártó cég, két német bank, amerikai és japán elektronikai cégek mellett élelmiszeripari vállalat is csatlakozott a felfüggesztést vagy kivonulást bejelentő cégek sorához.

Újabb külföldi cégek jelentették be, hogy felfüggesztik tevékenyégüket vagy kivonulnak az orosz piacról, tiltakozásul az Ukrajna elleni orosz háború miatt.

Az egyik legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank azt közölte, hogy megszünteti oroszországi jelenlétét. "Néhány nemzetközi partnerhez hasonlóan, a jogi és a szabályozási kötelezettségeket betartva felszámoljuk oroszországi üzletünket" - áll a cég közleményében. A Deutsche Bank 2014 óta jelentősen csökkentette oroszországi jelenlétét.

Egy másik vezető német bank, a Commerzbank AG szóvivője közölte: "Leállítottuk az új üzleteket Oroszországban, és korlátozzuk a meglévő tevékenységünket", hozzátéve, hogy "természetesen" betartják a szankciókat. A pénzügyi ágazat számos vállalata felfüggesztette vagy megszüntette tevékenységét Oroszországban, beleértve a Visa és MasterCard fizetési rendszereket vagy például a két nagy amerikai bankot, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase.

Hétfőn jelentette be a nyomtatókat és fényképezőgépeket gyártó japán Ricoh, hogy felfüggeszti az oroszországi szállításokat. Közleménye szerint a cég aggódik az Ukrajnában kialakult humanitárius válság miatt. "A helyzet fényében a Ricoh Group átmenetileg leállítja valamennyi termékének szállítását Oroszországba".

Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy az ASUS tajvani személyiszámítógép-gyártó tervet dolgoz ki alkalmazottainak és vállalkozásainak "evakuálására" Oroszországból. Ezzel kapcsolatban Vang Mei-hua tajvani gazdasági miniszter azt mondta, hogy támogatják a többi demokráciát, és fellépnek Oroszország ellen, de magáncégek lépéseit nem kommentálják. Csütörtökön Mihail Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes levelet írt Johnny Shinek, az ASUS elnökének, amelyben felszólította a céget, hogy hagyjon fel oroszországi tevékenységével.

A technológiai cégek is igen nagy számban fordítottak már hátat az orosz piacnak. Egyebek között a Microsoft és a Panasonic felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, az Apple, az Ericsson, a Nokia és a Samsung pedig leállította a szállításokat.

A Cargill amerikai gabonakereskedő, élelmiszer- és takarmányipari cég azt közölte, hogy leállítja az oroszországi befektetéseit, de ottani vállalkozásai továbbra is működnek. A Cargill 1991 óta van jelen az orosz piacon, gabonát és napraforgómagot exportál, növényi olajokat és zsírokat, melaszt, keményítőtermékeket és egyéb élelmiszer-összetevőket, valamint takarmányt gyárt és ezekkel kereskedik.

A világ legnagyobb gumiabroncsgyártója, a japán Bridgestone úgy döntött, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a gyártást Oroszországban. Erről szóló döntése március 18-tól lép életbe. A vállalat továbbá úgy döntött, hogy azonnali hatállyal befagyaszt minden új oroszországi beruházást és felfüggeszti az Oroszországba irányuló exportot is. A Bridgestone 2017 májusában kezdte meg a gyártást Uljanovszkban, ahol a gyártókapacitás évi legfeljebb 2 millió gumiabroncs.

A McDonald's március 8-án jelentette be, hogy ideiglenesen bezár minden éttermet és szünetelteti tevékenységét Oroszországban, ez vasárnap meg is történt. A gyorsétteremlánc népszerű volt Oroszországban, 847 üzlettel és 62 000 alkalmazottal volt jelen. Korábban hasonló döntést jelentett be a Coca-Cola, Pepsi, és a Starbucks is.

A bezáró McDonald's-ok utolsó pitéit és csirkefalatjait tízszeres áron adták el - írta a BBC.

Szentpéterváron az egyik gyorsétteremben videó is készült a zárás előtt:

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×