eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a pusztítás nyomairól az orosz támadásokat követően Mariupolban 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Légi videó a bombázott Mariupolról, tartalékai végén jár a város

Elakadt a Mariupolba küldött jelentős segélyszállítmány. Ukrán források szerint Mariupol városának orosz bombázása a háború kezdete óta már több mint 2500 ember halálát okozta. Műholdképeken is látszanak a károk.

Elhunyt az a várandós nő, akit egy mariupoli kórházat ért bombatámadás után mentettek ki az épületből. A nő, akinek hordágyon fekvő képe bejárta a sajtót, szülés előtt állt - az AP jelentése szerint a gyermeke is meghalt - írta a BBC.

Az AP szerint az orvosoknak nem volt idejük kideríteni a nő nevét, mielőtt férje és apja elvitték a holttestét. Őt viszont így Mariupol egyik tömegsírjába temették - írta a CNN. Timur Marin sebész a városi tévének elmondta: az újraélesztés és egyéb beavatkozások megtétele közben császármetszést hajtottak végre, de a gyermek nem mutatott életjeleket, és a több mint fél órán át tartó újraélesztése sem sikerült. Az anya újraélesztése sem járt sikerrel, mindketten meghaltak.

Oroszország azt állította, hogy a szülészetet ukrán szélsőségesek vették birtokba bázisként, és a kórház már nem egészségügyi intézményként működött, amikor megtámadták. Ukrajna határozottan vitatta ezt az állítást, és háborús bűncselekmény elkövetésével vádolta Oroszországot.

Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának tanácsadója időközben azt közölte, hogy Mariupol városának orosz bombázása már több mint 2500 ember halálát okozta. Arról is beszélt a CNN tudósítása szerint, hogy vasárnap legyőztek egy újabb páncélos áttörési kísérletet, de ennek ellenére az oroszok "ki fogják söpörni" a várost.

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa levegőből készített videót hozott nyilvánosságra a mariupoli károkról. Közösségi oldalukon ugyanakkor ismét azt kérték, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is már többször, hogy legyen légtérzár Ukrajna felett, és létesüljön egy humanitárius légi folyosó - írta az Index.

A Maxar cég műholdfelvételein is látszanak a puszítás nyomai:

Mariupol, 2022. március 13.
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a pusztítás nyomairól az orosz támadásokat követően Mariupolban 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a pusztítás nyomairól az orosz támadásokat követően Mariupolban 2022. március 12-én. MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Mariupolban megerősítették Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnapi közlését, miszerint az ostromlott városba szánt jelentős humanitárius segélyszállítmány nem érkezett meg, Bergyanszknál rekedt, mintegy 50 mérföldre nyugatra a várostól. Bergyanszkot orosz erők tartják ellenőrzésük alatt. Korábbi ukrán közlések szerint hétfőn ismét megpróbál továbbhaladni a kikötőváros felé a humanitárius segélyt szállító konvoj.

A polgármesteri hivatal vasárnap azt is közölte, hogy a dél-ukrajnai kikötőváros, ahol 400 ezer lakos rekedt, az utolsó élelmiszer- és víztartalékait éli fel, nincs áram-, és vízszolgáltatás és fűtés, szinte teljesen leállt a mobilszolgáltatás.

Az elmúlt napokban több kísérlet is történt arra, hogy humanitárius segítséget juttassanak a városba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap jelentette be, hogy 100 tonna élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert szállító konvoj van útban Mariupol felé.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva Georgij Muradov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím miniszterelnök-helyettese hétfő reggel elmondta, hogy az orosz csapatok ellenőrzése alá került a Krímből Mariupolba vezető autóút. Az ukrán hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×