eur:
393.39
usd:
367.88
bux:
67247.96
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter/Михайло Подоляк

Orosz-ukrán tárgyalások: technikai szünetről állapodtak meg

Felfüggesztették keddig az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat - közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon.

A tisztségviselő szavai szerint "technikai szünetet" tartanak - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Podoljak korábban azt közölte, hogy hétfőn újabb tárgyalási fordulót tartanak a felek, majd később számolt be a Twitteren, hogy a tárgyaló delegációknak az alcsoportokban "bizonyos definíciókat tisztázniuk kell", és emiatt szünetet tartanak.

Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a tárgyalások folytatódnak.

Korábban Volodimir Zelenszkij elnöki kabinetjének helyettes vezetője, Ihor Zsovkva a hirado.hu összefoglalója szerint elmondta, hogy Moszkva most konstruktívabban állt a tárgyalásokhoz, mint korábban.

"Ahelyett, hogy ultimátumokat szabnának, vörös vonalakat húznának vagy kapitulációra szólítanák fel Ukrajnát, most úgy tűnik, hogy konstruktívabbak a tárgyalások" – fejtette ki Zsovkva a BBC Radio 4 hírműsorában.

A hétfői tárgyalások kezdete előtt posztolt videóüzenetében Podoljak leszögezte, hogy az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából. "Csakis ezután beszélhetünk bármiféle szomszédi kapcsolatokról és politikai rendezésekről" - tette hozzá.

Podoljak azt is írta a Twiterren, hogy "nehéznek" tartja a kommunikációt az orosz féllel. Szavai szerint a felek hétfőn "már módosított álláspontokkal" kezdték el az online tartott megbeszélést. Kijelentette: a két küldöttség közti nézeteltérések fő oka, hogy jelentősen különböző a két ország politikai rendszere. "Ukrajnában nyílt párbeszéd zajlik a politikai vezetés és a társadalom között és konszenzusra törekszenek, míg Oroszországban ultimátumokkal nyomják el saját társadalmukat" - állította a tisztségviselő.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×