eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
A háború miatt Ukrajnából elmenekült nő az ellenőrzés után elteszi útlevelét a Máramarossziget-Aknaszlatina határátkelő román oldalán 2022. március 5-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kevesebb a menekült a határokon, de sokan vannak Kárpátalján - helyzetjelentés

Százszámra akarnak Nyugat-Ukrajnába költözni eddig az ország keletebbi régióiban működő cégek.

Március 14-re csökkent az ország nyugati kapuinál kijelentkezésre váró menekültek száma, közölte az állami határőrszolgálat. Kárpátalján Magyarország, Szlovákia és Románia irányába nem voltak sorok a közúti határátkelőkön hétfő délelőtt. Jelentősen csökkent a Lemberg megyéből Lengyelországba utazók száma is - írta a kiszo.net.

A csapi vasútállomáson azonban továbbra is sokan várakoznak. Innen Magyarországra és Szlovákiába indulnak evakuációs járatok.

A Munkácsi Városi Tanács tájékoztatása szerint eljuttattak Romániába egy nőkből és gyerekekből álló nagyobb csoportot, onnan pedig Olaszországba és Franciaországba fuvarozzák őket. A héten újabb csoport kelhet útra.

Közel 200 ezer menekült érkezett Kárpátaljára

Február 24-e óta csaknem 200 ezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyt fogadott be Kárpátalja – jelentette be Viktor Mikita, az Kárpátaljai Katonai Közigazgatás vezetője.

Naponta akár 3000 ember határon való átjutására is fel van készülve a megye vezetése Magyarország és Szlovákia irányába. Folyamatos egyeztetések zajlanak Bulgáriával, Olaszországgal, Ausztriával és Németországgal, hogy minél hatékonyabban megtudják szervezni azoknak a menekülteknek az utaztatását, akik az Európai Unió országaiba szeretnének eljutni - tudósított a kiszo.net.

Több nagyvárosban – Volócon, Munkácson és Szolyván – is ideiglenes menedékhelyek működnek, hogy Kárpátalján továbbra is lehetőséget tudjanak biztosítani az ország belső területeiről érkező menekültek elszállásolására.

Százszámra akarnak cégek Nyugat-Ukrajnába költözni

A háború sújtotta régiókban tevékenykedő vállalkozók közül már 500-an regisztráltak a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium honlapján.

Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás alelnöke elmondta, két cégnek már sikerült Kárpátaljára költöznie. A tervek szerint további 130 létesítményt bocsátanak a háborús övezetből áttelepült vállalkozások rendelkezésére. Jelenleg is folynak a tárgyalások. Ivancso hozzátette,

a költözés egyetlen feltétele Kárpátalja környezetbiztonságának megóvása.

„Aki a térségünkben szeretne vállalkozni, az használhatja a Telegram-csatornán újonnan létrehozott chatbotot. A felület már működik, jelenleg mintegy 20 vállalkozó van jelen rajta” – fejtette ki.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×