eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter bejelentéseket tett Londonban

Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a V4-brit csúcstalálkozót követően közölte, hogy az intézkedés nyomán könnyebb lesz a kapcsolattartás a Skóciában élő magyarok számára az anyaországgal. A London szívében nyíló, mintegy 600 négyzetméteres konzuli irodában pedig emelt szintű szolgáltatások várják majd az "ügyes-bajos dolgaikat intéző" magyarokat.

Kiemelte, hogy Nagy-Britanniában három helyszínen, Londonban, Manchesterben és Edinburghben is szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson a magyar választópolgárok, akiket a négy évvel ezelőttihez képest "jelentős mértékben megemelt kapacitással" várnak, hogy minél kevesebbet kelljen sorba állniuk.

"Növeljük a jelenlétünket, tekintettel az itt élő, tanuló, dolgozó magyarokra, illetve a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok egyre aktívabb mivoltára" - fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

Magyarország és Nagy-Britannia között "erős stratégiai szövetség, sőt barátság van",

a két ország számos kérdésben hasonló álláspontot képvisel, és rendkívül fontosnak tartja a nemzeti szuverenitást.

Szavai szerint a kétoldalú együttműködésből Magyarország sokat profitált az elmúlt időszakban. A brit cégek a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s nagyjából hatvanezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság tavaly a válság ellenére is rekordévet zárhatott - mondta.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly ötmilliárd euró körül volt, és a magyar kivitel növekedése hozzájárult az elért exportrekordhoz.

Végezetül pedig rámutatott, hogy fontos közös pont még az is, hogy mindkét ország nagymértékben támaszkodik az atomenergiára az energiellátás biztonsága érdekében.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×