eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tüntetnek a berlini Brandenburgi kapunál 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Bő százezren az Ukrajna melletti berlini tüntetésen

„Ez  Putyin utolsó háborúja” – állt többek között a demonstrálók zászlóin.

Több mint 100 ezren tüntettek vasárnap Berlinben, az Ukrajnával való szolidaritás jegyében. A tüntetők az orosz invázió befejezésére szólítottak fel, és azt mondták, hogy a történelem nem ismételheti önmagát – írja a Reuters alapján a Portfolio.

A német főváros egyes részein megszakadt a vonat- és metróközlekedés, mivel ezrek igyekeztek a Brandenburgi kapuhoz Berlin központjában, az orosz nagykövetség közelében.

A tüntetők

  • „Állítsd meg a háborút!”,
  • „Ez Putyin utolsó háborúja”,
  • „Ukrajnával vagyunk”,

valamint ukrán és Európai Unió-s zászlókkal vonultak fel.

A tömeg nemcsak a kijelölt helyszínt, a Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop közötti csaknem két kilométer hosszú szakaszát töltötte meg, hanem a főváros egyik fő jelképeként számon tartott kapu másik, keleti oldalán húzódó Unter den Linden sugárút jelentős részét és több környező utcát is.

Sok ezren ukrán zászlót vagy az ukrán nemzeti színekkel kifestett transzparenst emeltek a magasba. A transzparensek feliratain, grafikáin többnyire békét követeltek Ukrajnának vagy bírálták Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A tüntetés fő szónoka, Frank Werneke szakszervezeti vezető - a szolgáltató szektorban dolgozók érdekeit képviselő, csaknem kétmilliós tagságú Verdi szakszervezeti szövetség elnöke - kiemelte, hogy a jelenlévők nagy száma "az ukránok iránti szolidaritás erős jele". Hangsúlyozta, hogy a háború Ukrajna ellen nem Oroszország, hanem az orosz államfő műve, és "Putyin nem egyenlő Oroszországgal".

Ugyanezt emelte ki a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) Tanácsának elnöke, Annette Kurschus is, aki azt mondta, hogy az ukrán és az orosz emberek mellett is ki kell állni, és nem szabad gyűlölködni.

A Brandenburgi kapunál a háború kirobbanása óta minden este tüntetést tartanak a békéért és Ukrajna mellett, szombat este pedig több más német nagyvárosban, köztük Münchenben és Frankfurtban is demonstráltak. Ezeken a megmozdulásokon néhány ezren vettek részt.

Az orosz–ukrán háború hatására Németország eltért a régóta követett politikától: Olaf Scholz kancellár vasárnap bejelentette, hogy a kormány 100 milliárd eurót biztosít katonai beruházásokra a 2022-es költségvetésből és korábbi álláspontját felülvizsgálva mégis szállít fegyvert Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×