eur:
385.55
usd:
354.77
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Wikipédia

Párizs: az ukrán elnök biztonságát fenyegeti az orosz offenzíva

A francia külügyminiszter szerint Putyin le akarja törölni Ukrajnát a térképről, és el kell kerülni, hogy Kína ötletet kapjon Tajvan lerohanására. Angela Merkel szerint éles határvonalat húzott Oroszország.

Párizs szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő célja letörölni Ukrajnát a térképről, s Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát veszélyezteti az orosz offenzíva.

"A háború totális. Putyin elnök a háborút választotta, a masszív offenzívát, úgy döntött, hogy letörli Ukrajnát a térképről" - mondta pénteken Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a France Inter francia közrádióban. "A Donyec-medence csak ürügy volt. Putyin valójában Ukrajna megtörését akarta, és láthatóan a végsőkig folytatni fogja az offenzívát" - tette hozzá.

Csütörtök hajnali televíziós beszédében Vlagyimir Putyin azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és "nácimentesítésére", s a "junta" megdöntésére, ami egyértelműen a 2019-ben megválasztott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbuktatásának szándékára utal.

"Zelenszkij elnök biztonsága a központi eleme mindannak, ami történik" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. "Tudunk neki segíteni, ha szükséges. Meghozzuk az intézkedéseket, amelyek szükségesek" - fogalmazott, de azt nem erősítette meg, hogy az ukrán elnök kimenekítését tervezi-e a francia kormány.

Jean-Yves Le Drian úgy vélte, hogy az orosz offenzíva kiterjedhet Moldovára és Georgiára is.

"Putyin elnök újraírja a történelmet. Birodalmat akar létrehozni hatalma minden eszközével" - hangsúlyozta a külügyminiszter. "Ez egy új helyzet. Nem ugyanaz, mint a hidegháború, mert a hidegháború idején nem volt ténylegesen háború. Az újdonság az, hogy Európa közepén zajlik ez a háború" - tette hozzá.

A francia diplomácia vezetője kiemelte:

el kell kerülni, hogy az ukrajnai orosz invázió ötletet adjon Kínának Tajvan lerohanására.

"A teljes nyugati világ eltökélt ezen fejlemény elkerülésére" - figyelmeztetett a francia külügyminiszter. "Rendszeresen kimondjuk, hogy számunkra csak egyetlen Kína létezik. De az, hogy megerősítjük, hogy csak egy Kína létezik, nem jelenti azt, hogy engedélyezett a Tajvan elleni agresszió" - mondta Jean-Yves Le Drian.

Angela Merkel: ez éles határvonal, mély törés

Meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját, amely semmivel sem igazolható és éles választóvonal Európa történelmében - közölte a volt német kancellár pénteken.

Angela Merkel kiemelte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentő támadást.

"Gondolataim és szolidaritásom az ukrán néppel és a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal vannak ezekben a szörnyű órákban és napokban" - írta.

Teljes mértékben támogatja az utódja, Olaf Scholz kormányának az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport többi tagjával, a NATO-val és az ENSZ-szel együtt tett erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy lehető leggyorsabban véget vessenek "Oroszország és Putyin elnök agressziójának".

A támadás Ukrajna egésze, egy független ország területi épsége és szuverenitása ellen irányul, és ez nem csupán a nemzetközi jog "égbekiáltó megsértése", hanem "mély törés a hidegháború utáni európai történelemben" - írta német hírportálokon idézett közleményében Angela Merkel, aki először szólalt meg nyilvánosan tavaly decemberi visszavonulása óta.

(A nyitókép forrása: Wikipédia - a háború állása 2022. február 25-én.)

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×