eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Natali Szevrijukova sír, miután rakétatámadás érte az otthonát Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Kijevi szemtanú: hidakat robbantanak fel, és nem lehet kijutni a városból

A várost már nem lehet elhagyni, ezért nagyon nehéz napok várnak a még ott lévőkre – mondta kérdésünkre Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke.

Az ukrán hadsereg több hidat felrobbantott Kijev körül, hogy az oroszok nehezebben tudjanak bejutni az ostrom előtt álló városba – mondta megkeresésünkre a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke.

Petneházy Gyula szerint a metróaluljárókba és pincékbe menekülő lakosság ellátása egyelőre biztosított, de a várost már nem lehet elhagyni, ezért nagyon nehéz napok várnak a még ott lévőkre.

"Az éjszaka aránylag nyugodtan telt, este 9 óra tájékán alacsonyan repültek vadászgépek világítás és felségjelzés nélkül, a katonai repülőtéren folytak harcok, tudtommal annyira megrongálták, hogy használhatatlanná vált" – sorolta Petneházy Gyula.

Beszámolt arról is, hogy elsőként a kijevi vízi erőmű melletti csatorna hídját robbantotta fel az ukrán hadsereg, hogy ne tudják használni az oroszok, azóta pedig "vagy négy híd" is ugyanerre a sorsra jutott, megnehezítendő a közelgő orosz csapatok mozgását.

Hogy az ukrán erők hogyan védik meg a várost, arra azt mondta,

a hivatalos forrásokból az vehető ki, hogy ostrom lesz.

A lakosság ellátásáról azt mondta: "még nem katasztrofális", élelmiszer és gyógyszer van, de ha a helyzet elhúzódik, baj lesz.

Általánosságban azért pánik és fejetlenség az úr az elmondása szerint, éjszakai kijárási tilalommal, a külvárosi harcok miatt pedig nem tanácsolt senkinek, hogy mozduljon.

"Az itteni magyaroknak is azt tanácsolom, hogy most már ne szaladjon sehová, próbáljon átvészelni" – tette hozzá Petneházy Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×