eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin
Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án. Oroszország a becslések szerint 100 ezer katonát és harcjárművet vonultatott fel az elmúlt hetekben Ukrajna északi, keleti és déli határa térségében, ami miatt Kijev és a nyugati országok attól tartottak, hogy Moszkva Ukrajna elleni támadásra készül.
Nyitókép: MTI/AP

Részletes adatok: az orosz hadsereg túlereje ötszörös az ukránhoz képest

Ha valóban fegyveres konfliktusra kerül sor a két ország között, Ukrajna rossz pozícióból várhatja az orosz támadást.

Oroszország nagyobb katonai tűzerővel rendelkezik, mint Ukrajna – szárazföldön, levegőben és tengeren egyaránt. Az orosz haderő ugyanis 900 ezer aktív katonát számlál, míg Ukrajna mindössze 196 ezer főt. A katonai dominancia az orosz védelmi költségvetésből ered, amely mellett eltörpül Ukrajnáé a Sky News cikke szerint.

Az egyenlőtlenség a tengeren a legnagyobb: Oroszországban tízszer annyi haditengerész van, mint Ukrajnában, mivel az orosz haditengerészet 74 hadihajót és 51 tengeralattjárót üzemeltet, szemben Ukrajna két hadihajójával.

Az orosz éls ukrán tengeri erők összehasonlítása
Az orosz éls ukrán tengeri erők összehasonlítása (Sky News grafika)

Szárazföldön nem ennyire lehengerlő a dominancia: az orosz hadsereg 280 ezer katonából áll, míg az ukrán 125 600-ból. Ukrajnának 900 ezer tartalékos katonája is van – ők azok, akik az elmúlt öt évben katonai kiképzésben részesültek –, de Oroszországnak kétmillió.

Mindkét arány körülbelül 2,2:1-hez, az oroszok azonban sokkal jobb helyzetben vannak felszerelés terén. Több mint háromszor akkora tüzérséggel, hatszor annyi harckocsival és majdnem hétszer annyi páncélozott járművel rendelkeznek, mint az ukránok.

Az orosz és ukrán szárazföldi erők összehasoníltása
Az orosz és ukrán szárazföldi erők összehasoníltása (Sky News grafika)

A levegőben hasonló a helyzet: Oroszország tízszer annyi harci repülőgéppel és helikopterrel rendelkezik, mint Ukrajna. Az ukránok több mint 400 föld-levegő rakétaindítóval rendelkeznek, amelyek repülőgépek célba vételére alkalmasak, de ez csak tizede az Oroszország által birtokoltaknak. Oroszország szintén komoly előnyben van a nagy hatótávolságú fegyverek terén, több mint 500 szárazföldi ballisztikus rakétaindítóval rendelkezik.

Az orosz és ukrán légierő összehasonlítása
Az orosz és ukrán légierő összehasonlítása (Sky News grafika)

Egyes elemzők szerint egy orosz támadás nagy hatótávolságú fegyverekre, például cirkálórakétákra támaszkodna, hogy azokkal távolról vegyék célba a kulcsfontosságú ukrán létesítményeket. Az elmúlt hetekben a NATO-országok segítették az ukrán fegyverkezést, például az Egyesült Királyság 2000 páncéltörő fegyvert bocsátott rendelkezésükre.

Egy esetleges orosz inváziót költségesebbé tehetnek ezek a szállítmányok, de kevés szakértő hiszi, hogy ezek a fegyverek megváltoztatnák egy orosz támadás közvetlen kimenetelét.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×