eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Évszázadok után rehabilitálják az elítélt boszorkányokat

A katalán parlament tagjai nagy többséggel szavazták meg az erről szóló törvényjavaslatot.

Több mint hétszáz nőt kínoztak halálra a XV-XVIII. században boszorkányság vádjával Katalóniában: most mindannyiukat rehabilitálta a tartományi parlament. Spanyol történészek szerint Katalónia volt az első olyan terület Európában, ahol boszorkányüldözéseket hajtottak végre.

Az adatok szerint ez volt az egyik legtöbb kivégzést végrehajtó terület is: a BBC cikke szerint 700 nőről név szerint tudják, hogy boszorkányság vádjával fogták el, kínozták meg, majd végezték ki őket.

Ha egy gyermek hirtelen, váratlanul meghalt, vagy az adott évben nagyon rossz volt a termés, azért általában a boszorkányokat tették felelőssé Katalóniában

Pau Castell, a Barcelonai Egyetem történészprofesszora szerint.

Baloldali, függetlenségprti csoportok szerint a nőgyűlőlet áldozatai voltak az elítéltek, rehabilitálásuk érdekében utcákat szeretnének elnevezni róluk.

Több tízezer nő halálát okozták a boszorkányperek Európa-szerte: Skóciában, Svájcban és Norvégiában is hasonló intézkedésekkel szeretnék az ő emléküket tisztára mosni.

"Korábban boszorkányoknak hívtak minket, most pedig feminácinak, hisztérikusnak vagy szexuálisan frusztráltnak. Azelőtt boszorkányüldözést folytattak, most mi nevezzük őket nőgyilkosoknak" - mondta Jenn Diaz, a kormányzó ERC regionális képviselője az AFP hírügynökségnek a katalán döntés kapcsán.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×