INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

donald trump

capitolium

zavargás

kegyelem

amerikai elnök

elnökválasztás

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.

Donald Trump kegyelemet adna a Capitolium zavargóinak, ha újra elnök lenne

Infostart / MTI

Az exelnök azt is mondta, hogy még nem döntött arról, újraindul-e a posztért.

Kegyelmet adna Donald Trump volt amerikai elnök azoknak az embereknek, akiket az amerikai törvényhozás épülete ellen 2021. január 6-án elkövetett támadással összefüggésben bűncselekményekkel vádolnak, ha indulna az elnökválasztáson és nyerne 2024-ben.

Trump, aki még nem nyilatkozott arról, hogy újra elindul-e az elnökválasztáson, miután a 2020-ason vereséget szenvedett a demokrata Joe Biden ellen, a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen beszélt erről.

"Ha indulok, és ha nyerek, tisztességesen fogunk bánni, azokkal a január hatodikai emberekkel"

- mondta Trump tapsvihar közepette. Hozzátette: "tisztességesen fogunk bánni velük. Amennyiben kegyelemre van szükség, akkor megkegyelmezünk nekik. Mert annyira igazságtalanul bánnak velük."

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta.

Az ostrom előtt nem sokkal Trump beszédet mondott, és több politikus és elemző e beszéd hangnemének tulajdonította a Capitolium megtámadását. A zavargásokban részt vevők nagy része - Donald Trumphoz hasonlóan - nem ismerte el a republikánus elnök választási vereségét, és csalást emlegetve azt követelte, hogy ne hitelesítsék a választási eredményt.

Nyitókép: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018