eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Archív kép a Fukusima Daiicsi atomerőműről Okumamacsiban. A 2011. március 11-i, a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengésben megsérült erőműben felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén március 12-én, és emiatt megolvadhatnak a fűtőrudak. Ez szakemberek szerint nem okoz katasztrófát.
Nyitókép: MTI/EPA/Tokiói Villamos Művek

Pajzsmirigyrákos fukusimai fiatalok tömörülnek pertársaságba

Egyértelmű összefüggést látnak betegségük és az atomerőmű 2011-es katasztrófája között.

Hat fukusimai lakos csoportos keresetet nyújtott be csütörtökön a Tepco állami energetikai vállalat ellen annak érdekében, hogy a japán igazságszolgáltatás elismerje: pajzsmirigyrákjuk kapcsolatban áll a fukusimai atomerőmű 2011-es katasztrófáját követő sugárzással.

A 17 és 27 év közötti fiatalok mindannyian kiskorúak voltak és Fukusima prefektúrában éltek a szerencsétlenség idején.

A csoportos kereset az első a maga nemében, amelyet fukusimai lakosok indítottak - jelezte a fiatalok ügyvédje. A felperesek összesen 616 millió jent (több mint 1,7 milliárd forintot) követelnek az erőművet üzemeltető Tepcótól.

A japán hatóságok korábban sohasem ismerték el a fukusimai sugárzás és a pajzsmirigyrák megjelenése közötti oksági kapcsolatot. Az ENSZ tavalyi jelentése szintén megjegyezte, hogy a katasztrófát követően "nem dokumentáltak a lakosság egészségére nézve káros hatásokat".

Azonban az ügyvédek arra hivatkoznak, hogy védenceiknél nem örökletes hajlamok miatt alakult ki a rák, és nagyon valószínű, hogy a sugárzás okozta a megbetegedéseket.

A felpereseket 2012 és 2018 között diagnosztizálták pajzsmirigyrákkal. Négyüknek teljesen eltávolították a pajzsmirigyét, és egész életükben hormonkezelést kell kapniuk.

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőmű súlyos megrongálódása és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

Több romeltakarító rákos lett, miután nagy adag sugárzásnak volt kitéve. Őket a japán hatóságok kárpótolták.

A Tepco egyik szóvivője jelezte: a vállalat megvizsgálja a felperesek beadványát, és őszinte választ ad rá.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×