eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya által közreadott kép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének békefenntartóiról Almatiban 2022. január 11-én. Meg nem erősített értesülések szerint több mint 150 ember életét vesztette, a vállalkozókat pedig több mint 200 millió dollárnyi kár érte az előző napokban, amikor heves összecsapások zajlottak tüntetők és a biztonsági erők között, mert a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek Kazahsztánban. A helyzet stabilizálódott, az államfő közölte, hogy az erőszakcslekmények megfékezésére érkező külföldi békefenntartó katonák néhány napon belül távoznak az országból.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya

Az utolsó orosz katona is elhagyta Kazahsztánt

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Elhagyta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó erőit szállító utolsó négy orosz szállító repülőgép Nur-Szultant és Almatit – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A repülőgépek szállítják a kontingens vezérkarát, élén Andrej Szergyukov vezérezredessel, az orosz légideszant csapatok parancsnokával. Az ODKB-tagállamok – Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – békefenntartóit Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hívta be, a hazája nagyvárosaiban zajló erőszakos zavargások közepette.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint a békefenntartókat, akiknek létszáma Tokajev kikötése szerint nem haladhatta meg a 2500 főt, három napon belül a teljes haditechnikai felszerelésükkel együtt Kazahsztánba telepítették. A légi szállítást az összes ODKB-tagállamból, csakúgy mint a kivonást, az orosz légierő szállítógépei hajtották végre. A Sztanyiszlav Zasz, az ODKB főtitkára által közölt adatok szerint a békefenntartó erők Kazahsztánba szállítását több, mint 70 orosz Il-76-os és öt An-124-es repülőgép 108 repülésével hajtották végre.

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók fontosnak nyilvánított létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Tokajev január 11-én kijelentette, hogy az országban stabilizálódott a helyzet, és a békefenntartók két napon belül megkezdhetik a kivonulást. Az ODKB védelmi miniszterei a vonatkozó határozatot január 13-án írták alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×