INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

kazahsztán

oroszország

katonaság

Az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya által közreadott kép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének békefenntartóiról Almatiban 2022. január 11-én. Meg nem erősített értesülések szerint több mint 150 ember életét vesztette, a vállalkozókat pedig több mint 200 millió dollárnyi kár érte az előző napokban, amikor heves összecsapások zajlottak tüntetők és a biztonsági erők között, mert a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek Kazahsztánban. A helyzet stabilizálódott, az államfő közölte, hogy az erőszakcslekmények megfékezésére érkező külföldi békefenntartó katonák néhány napon belül távoznak az országból.

Az utolsó orosz katona is elhagyta Kazahsztánt

Infostart / MTI

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Elhagyta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) békefenntartó erőit szállító utolsó négy orosz szállító repülőgép Nur-Szultant és Almatit – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A repülőgépek szállítják a kontingens vezérkarát, élén Andrej Szergyukov vezérezredessel, az orosz légideszant csapatok parancsnokával. Az ODKB-tagállamok – Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – békefenntartóit Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hívta be, a hazája nagyvárosaiban zajló erőszakos zavargások közepette.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint a békefenntartókat, akiknek létszáma Tokajev kikötése szerint nem haladhatta meg a 2500 főt, három napon belül a teljes haditechnikai felszerelésükkel együtt Kazahsztánba telepítették. A légi szállítást az összes ODKB-tagállamból, csakúgy mint a kivonást, az orosz légierő szállítógépei hajtották végre. A Sztanyiszlav Zasz, az ODKB főtitkára által közölt adatok szerint a békefenntartó erők Kazahsztánba szállítását több, mint 70 orosz Il-76-os és öt An-124-es repülőgép 108 repülésével hajtották végre.

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók fontosnak nyilvánított létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Tokajev január 11-én kijelentette, hogy az országban stabilizálódott a helyzet, és a békefenntartók két napon belül megkezdhetik a kivonulást. Az ODKB védelmi miniszterei a vonatkozó határozatot január 13-án írták alá.

Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018