eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter elmondta, nem sikerült konszenzusra jutni Brüsszelben

Az EU négy új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbiával, a magyar miniszter szerint többet kellett volna.

Ha rajtunk múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.

A tárcavezető az EU kül- és európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése, illetve a szerb kormányközi konferencia után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, az EU négy új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbiával.

Most, mikor az EU számos történelmi jelentőségű kihívással néz szembe, a bővítés kifejezetten jó hír, sikertörténet lehetne - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, az unió a harmincöt tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitott meg Szerbiával.

"Mi azt gondoltuk, hogy ma legalább dupla ennyit kellett volna megnyitni, mi azt gondoljuk, Szerbia erre készen áll,

sajnáljuk, hogy ebben a kérdésben nem sikerült konszenzust elérni Brüsszelben" - fogalmazott Szijjártó Péter, megjegyezve, Magyarország arra törekszik, hogy Szerbia a jövőben minél több tárgyalási fejezetet nyisson meg az EU-val.

A külgazdasági és külügyminiszter a tájékoztatón kifejtette, mivel Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában fekszik, különösen érzékeny az ottani politikai helyzetre és pontosan tudja, milyen fontos a béke, fejlődés és a nyugalom ezen a területen.

Nem várhatunk el hasonló érzékenységet a térség iránt a földrajzilag távol eső nyugat-európai államoktól, azt azonban szeretnénk, hogy megértésék, a nyugat-balkáni béke és biztonság hiánya nagyon komoly biztonsági, gazdasági, geopolitikai kockázatokkal jár - mondta.

Rámutatott, a migrációs hullámok erősödése és a migrációs útvonalak telítődése idején az illegális bevándorlást csak egy erős, integrált, a határait megvédeni képes Nyugat-Balkán tudja megállítani.

"Ha egy térséget nem integrálunk, majd jön más"

- hangoztatta. Szavai szerint ebben a kérdésben az Európai Unióban egy "iszonyatos képmutatás" figyelhető meg, mert bár nyilvánosan mindenki támogatja a bővítést, a brüsszeli zárt ajtók mögött azonban Nyugat-Európa ellenállása miatt mégsem születnek meg az ehhez szükséges döntések.

Ha ez így folytatódik, akkor nekünk csak a "siránkozás" marad majd a befolyásvesztés miatt, holott a térség tagállamai az unióhoz szeretnének integrálódni és ennek most magas a támogatottsága ezekben az országokban - húzta alá.

Meg kell nyitni az összes csatlakozási tárgyalási fejezetet a szerbekkel, el kell kezdeni bezárni a már letárgyalt fejezeteket Montenegróval, meg kell kezdeni a tárgyalásokat az albánokkal és az észak-macedónokkal, illetve konkrét céldátumokat szükséges kitűzni - sorolta Szijjártó Péter, megjegyezve, ehhez képest a mai tárgyalási szöveg, amit Brüsszelben "keringtetnek", semmiről sem szól.

Megismételte, már a keddi vitában is érzékelhető volt a bővítési fáradság az Európai Unióban, valamint az, hogy

a nyilvánosan a bővítés mellett beszélők a zárt ajtók mögött már inkább az akadályokat helyezik el a csatlakozás elé.

"Mi nagyon nem szeretnénk, hogy ha az Európai Unió Nyugat-Balkán-politikája kioktatásból, bírálgatásból meg szankciókból állna, hanem bővítésből álljon" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kérdésre válaszolva a külgazdasági és külügyminiszter gratulációját fejezte ki a soros szlovén EU-elnökségnek azért, mert az elmúlt években példátlan előrelépést értek el a bővítési folyamatban. Ebben eddig a szlovénok voltak messze a legsikeresebbek, a szlovén miniszterelnök pedig rendkívül elkötelezett ebben a kérdésben - fűzte hozzá.

Franciaország EU-s elnökségének napirendjén nem lesz olyan előkelő helyen a bővítés kérdése, a francia belpolitikában másként ítélik meg ezt a kérdést, mint Közép-Európában - vélekedett a miniszter, majd hangsúlyozta, Magyarország és Franciaország továbbra is egyetért az unió külső határai megvédésének szükségességében.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×