INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

salamon-szigetek

tüntetés

kijárási tilalom

A police car at night with its emergency lights on.

Fittyet hány a Salamon-szigetek népe a kijárási tilalomra

Infostart / MTI

Honiarában csütörtökön is folytatódtak az előző nap kezdődött zavargások.

A Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában csütörtökön is folytatódtak az előző nap kezdődött zavargások az időközben elrendelt kijárási tilalom ellenére.

A kormánnyal elégedetlenek tömege több épületet is felgyújtott Honiara kínai negyedében. A közösségi médiában lángoló épületekről és azokból felszálló füstről tettek közzé felvételeket.

Manasseh Sogavare miniszterelnök azután rendelte el a kijárási tilalmat a fővárosban a kedélyek lecsillapítására, hogy tüntetők meg akarták rohamozni a parlamentet is. A tiltakozók azonban a tilalom ellenére az utcákra vonultak, és követelték a kormányfő lemondását..

Sogavare szerda este a lakossághoz intézett felhívásában elítélte a zavargásba fordult tüntetéseket, amelyek során kormányzati és rendőrségi épületeket is felgyújtottak, és üzleteket fosztottak ki az elégedetlenkedők. A történteket szomorú és sajnálatos eseménynek nevezte, amelynek célja megbuktatni a demokratikusan megválasztott kormányt.

Mint mondta, az elvileg helyi idő szerint péntek reggel hét óráig hatályban lévő kijárási tilalom lehetőséget biztosít a biztonsági erőknek Honiarában, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, és elejét vegyék a további törvénytelen pusztításnak.

A Salamon-szigeteki rendőrség egyben felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonukban, kerüljék el a zavargásokat. Sajtójelentések szerint számos tüntető Malaita szigetéről érkezett a fővárosba. Malaita lakosai azért elégedetlenek a kormánnyal, mert 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinget támogatja. Malaita tiltakozott a lépés ellen, ráadásul Tajvantól kért és kapott segítséget a koronavírus-járvány leküzdéséhez. A támogatást megköszönve Malaita vezetője országnak nevezte Tajvant, amit Kína és a Salamon-szigetek kormánya felháborodva fogadott, mert Peking a szigetet szakadár tartományának, saját területéhez tartozónak tekinti.

A Salamon-szigetek 1978-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. A 2000-es évek elején etnikai viszály lángolt fel az országban. A feszültség miatt Ausztrália békefenntartókat állomásoztatott a térségben 2003 és 2013 között.

Nyitókép: aijohn784/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018