eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én. Az Európai Unió külügyminiszterei november 15-én újabb szankciókat határozhatnak el a fehérorosz vezetés ellen, amiért feltételezések szerint az országba csábítja a migránsokat, hogy onnan Lengyelország és az Európai Unió területére menjenek át illegálisan.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk

Migránsválság: a lengyel, a litván és a lett kormány már a NATO segítségét kéri

A fehérorosz „migránstámadásnak” kitett lengyel, litván és lett kormány egyeztetést folytat annak érdekében, hogy a közeljövőben a NATO 4. cikke szerinti konzultáció formális megkezdését kezdeményezzék az Észak-Atlanti Szövetségnél.

A hírt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelentette be a lengyel hírügynökségnek (PAP) nyilatkozva, hangsúlyozva, a helyzet időközben olyan súlyossá vált a három ország fehérorosz határvonalán, hogy már „kevés, ha NATO-részről csak együttérző nyilatkozatokat tesznek, konkrét tettekre is szükség van immár”.

A szövetségi szerződés 4. cikke

tanácskozást helyez kilátásba a NATO-tagok között, „valahányszor bármelyikük véleménye szerint a felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti”.

A 4. cikk még nem a kollektív biztonsági rendszer beélesítését célozza – ez a szerződés következő, 5. cikke alapján következhet be –, viszont már több a puszta politikai állásfoglalások megfogalmazásánál. Az ennek jegyében indított konzultáció módot ad kialakult helyzetek közös védelmi-stratégiai kiértékelésére és indokolt esetben megelőzést célzó szövetségi intézkedésekre (például bizonyos eszközöknek a térségbe csoportosítására).

A hír hallatán a Financial Times idézett szövetségi illetékest, aki szerint a fehérorosz határon kialakult biztonságpolitikai helyzet kellő alapul szolgálhat ahhoz, hogy a kérdést a 4. cikk jegyében formálisan napirendre tűzzék az Észak-Atlanti Tanács (tagállamok külügyminiszteri szintű döntéshozó fóruma) soron következő, decemberi ülésén. Szerencsés egybeesés, hogy a szövetségi védelmi stratégiát éppen az elmúlt hetekben – a tagállamok védelmi minisztereinek októberi tanácsülésén – egészítették ki

a potenciális hibrid támadások elleni védekezés szükségességével.

A Litván Nemzeti Védelmi Tanács (amelynek az államfő, a miniszterelnök, a parlament elnöke, a védelmi miniszter és a vezérkari főnök a tagja) már részben erre utalva is állapította meg a hétvégi ülésén, hogy a fehérorosz kormány fellépése a litván határon megítélésük szerint kimeríti a „hibrid agresszió” kategóriáját, és mint ilyen, alapul szolgál NATO-támogatás kéréséhez.

Lengyelország, Litvánia és Lettország egyszer már kezdeményezte a 4. cikk alkalmazását, 2014 márciusában, amikor az ukrán válság elmérgesedése, majd a krími félsziget orosz annektálása kapcsán a három ország szükségét érezte ennek kezdeményezését. A kialakult helyzetet szövetségi szinten megvitatták, de magát a 4. cikket formálisan végül nem élesítették be, mivel nem volt igazolható az érintettek területi biztonságának vagy integritásának közvetlen fenyegetettsége.

A kollektív biztonság rendszeréről intézkedő 5. cikk kimondja, hogy a szövetséget alkotó tagállamok „megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek”.

Az 5. cikk alkalmazására a NATO története során mindössze egyszer került sor,

az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat követően. Miután megállapították, hogy a támadásokért az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a felelős, Lord Robertson NATO-főtitkár 2001. október 3-án bejelentette, hogy a támadás kimerítette az 5. cikkben foglaltakat, amely a szövetségnek a nemzetközi terrorizmus elleni fellépéséhez vezetett, beleértve az afganisztáni háborúban való szerepvállalást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×