eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) a Kérdések és válaszok elnevezésű éves interaktív televíziós fórumon válaszol a lakosság kérdéseire a moszkvai Világkereskedelmi Központ stúdióban 2021. június 30-án.
Nyitókép: Szergej Szavosztyanov

A CIA igazgatójával tárgyalt Vlagyimir Putyin

Az amerikai–orosz diplomáciai válságot is érintették a felek.

A CIA igazgatója múlt heti moszkvai látogatása során regionális konfliktusokról telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A felek megvitatták a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit, a két ország közötti diplomáciai válságot, "véleményt cseréltek regionális konfliktusokról", illetve a hekkertámadásokkal kapcsolatos korábbi kölcsönös vádaskodások nyomán kiberbiztonsági kérdésekről is egyeztettek – tette hozzá Peszkov, további részletek ismertetése nélkül.

Az Egyesült Államok korábban Oroszországot hibáztatta a kibertámadásokért, Moszkva pedig azzal vádolta meg Washingtont, hogy beavatkozott a szeptemberi dumaválasztásba. Az EU azzal vádolta Oroszországot, hogy célzott kibertámadásokat hajt végre politikusok, a sajtó és a civil társadalom képviselői ellen, amit azonban Moszkva elutasít.

Az AFP szerint gyakran

a legtapasztaltabb amerikai diplomataként emlegetett William Burns moszkvai látogatására november 2–3. között került sor Joe Biden amerikai elnök kérésére

– tájékoztatott a moszkvai amerikai nagykövetség.

A CNN amerikai televíziós csatorna szerint a CIA igazgatója azért sietett az orosz fővárosba, hogy figyelmeztesse Moszkvát az orosz-ukrán határon állomásozó csapatai további megerősítése miatt, és állítólag telefon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is az igazgató oroszországi tárgyalásairól.

Az amerikai hírszerzés vezetőjének látogatására, amelyet Washington előre nem jelentett be, azt követően került sor, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat egy sor vitás kérdés ásta alá, köztük az ukrajnai konfliktus.

November elején Ukrajna ugyan tagadta, hogy moszkvai csapaterősítésre került volna sor az ország keleti határán, de az amerikai média aggodalmának adott hangot a térségbeli orosz katonai csapatmozgások miatt.

A kelet-ukrajnai Donbasz régióban 2014 óta zajlik polgárháború a kijevi csapatok és az orosz-barát szeparatisták között, ami már eddig is 13 ezer halálos áldozattal járt.

Az AFP szerint a fegyveres konfliktus mögött sokan a Kremlt sejtik, amely azonban tagadja a fenti vádakat.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×