eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
Flag of Poland and the European Union flag against the background of the Presidential Palace in Warsaw.
Nyitókép: Faferek / Getty Images

Nemzetközi jogász: Lengyelország most már az EU-nak tartozik, nem az Európai Bíróságnak

Kende Tamás szerint kicsi az esélye, hogy a Lengyelországra kirótt büntetés ellen sikeresen lehet fellebbezni.

Újabb ügyben szabott ki pénzbüntetést Lengyelországra az Európai Unió Bírósága, így összesen napi másfél millió euró bírságot kellene fizetnie az Európai Bizottságnak.

Kérdésünkre a nemzetközi jogász azt mondta: mivel Lengyelország nem nettó befizető, hanem az EU egyik legnagyobb kedvezményezettje, az országnak folyósított uniós támogatásokból vonhatják le a pénzbüntetéseket.

"Ez az összeg két bírságból tevődik össze, egy napi egy- és egy napi félmillió eurósból. Az utóbbi egy bánya legalábbis átmeneti bezárására kötelezné az országot, de erre a lengyelek nem hajlandók nemzeti érdekekre hivatkozva. Másik oldalról viszont még egyetlen állam sem fordult ilyen nyíltan szembe az Európai Bírósággal vagy annak döntéseivel, korábbi esetekben ezeket a bírságokat befizették. Az Európai Bizottság ilyen esetekben abból indul ki, hogy az adott tagállam az EU-nak tartozik, nem a bíróságnak" – húzta alá Kende Tamás nemzetközi jogász.

Így tehát most

egy kvázi "inkasszóról" lesz szó.

Ellenben van egy probléma.

"Kifejezett jogcímet, amely alapján ezt az Európai Bizottság megteheti, én nem ismerek. A gyakorlatban eddig ilyen nem volt. Mégis, ha az Európai Bizottság úgy dönt, akkor ezt megteheti, és nagyon furcsa ezt a döntést az adott tagállam épp az Európai Bíróság előtt kérdőjelezhetné meg" – folytatta Kende Tamás, aki szerint nehéz ügy, hogy az Európai Bíróság mondjon nemet saját ítéletei kikényszeríthetőségére, de "jogi értelemben ez nem kizárt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×