INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

patai mihály

mnb

bét

monetáris tanács

jegybank

digitális

Gold coin Stack On the table save money Taking care of money

Az MNB több tényezőt is elengedhetetlennek lát a jövő megnyeréséhez

Infostart / MTI

A monetáris tanács álláspontja változatlan a júniusban elindított monetáris politikai fordulat óta abban, hogy az infláció elleni küzdelem a jegybank egyes számú prioritása – mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a BÉT50 konferencián csütörtökön, Budapesten.

Az 50 sikeres magyarországi vállalat történetét bemutató kiadványról elnevezett rendezvényen Patai Mihály kiemelte: az inflációs nyomás sokkal komolyabb, mint ahogy fél évvel, egy évvel ezelőtt gondolták. Ugyanakkor az 5 százalék feletti magyar inflációs mutató beleillik a világtendenciákba, az Amerikai Egyesült Államokban 5 százalékos, Németországban 4 százalékos mutatókat mérnek – emlékeztetett.

Az inflációs nyomást a nagy jegybankok továbbra is átmenetinek gondolják, a hivatalos bejelentések utáni kötetlen beszélgetések alkalmával azonban már nem ilyen határozottak az álláspontok – jelezte az MNB alelnöke. Az ellátási láncok akadozásai, amikor bizonyos termékek nem érhetők el, elkerülhetetlenül az árak emelkedéséhez vezetnek – tette hozzá utalva arra, hogy egyelőre Magyarországon az Egyesült Államokkal szemben még kevésbé érezhetők az ellátási zavarok.

Patai Mihály hangsúlyozta:

a jövő megnyeréséhez elengedhetetlen a tőkepiac fejlesztése,

nemzetközi tendencia, hogy növekszik a nem banki pénzügyi szektor jelentősége. Magyarországon az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a tőkepiac, ennek a következő stádiuma a Budapesti Értéktőzsde tőzsdei bevezetése lesz – fűzte hozzá.

Azok a társadalmak tudnak sikeresek lenni, amelyek a digitalizációra, a tudásra épülnek és a zöld kihívásokat megfelelően kezelik – hangsúlyozta. Azt is hozzátette, hogy a jegybank negyedik mandátuma a gazdaság zöldítése, és ezt a feladatát nagyon komolyan veszi a központi pénzintézet.

Az alelnök beszélt arról is, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállás hitelalapú volt, amelyben a vállalati beruházások igen fontos szerepet játszottak. A jegybank 10 ezer milliárd forintos tőkeinjekcióval ösztönözte a gazdaságot a növekedési hitelprogramján, kötvényprogramján és állampapírvásárlásokon keresztül; ez az uniós jegybankok között átlag feletti aktivitást jelent.

Tőzsdére lépés és zöld szempontok

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a konferencián elmondta: a BÉT50 kiadvány arról szól, hogy vállalatvezetők hogyan valósítják meg álmaikat, ezeket a sikertörténeteket érdemes széles körben ismertetni. Egyre bővül a tőzsdeképes középvállalatok köre, miközben 2016-ban 300 ilyen vállalatot lehetett azonosítani, tavaly már 500 cég felelt meg a feltételeknek – emelte ki.

A tőzsde stratégiájának igen fontos eleme a tőzsdére lépés mellett a zöld szempontok érvényesítése, szeretnék segíteni a BÉT-en jegyzett vállalatokat abban, hogy a környezet érdekében tett erőfeszítéseik láthatóvá váljanak – mutatott rá.

Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018