eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Egy motorkerékpár a Harley-Davidson Open Road Festen, Alsóörsön 2017. június 9-én.
Nyitókép: Bodnár Boglárka

A koronavírus miatti lezárások idején nem csak lőtt sebből lett több

Motorbalesetből kevesebb volt, de nem minden kétkerekű járműre ülő számára volt biztonságosabb a közlekedés az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Sebészek Kollégiuma összegezte, milyen típusú sérülésekkel találkoztak jellemzően a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején: bár helyi különbségek megfigyelhetők ezek előfordulásában, egyértelmű trendek is kirajzolódnak a MedicalXpress cikke szerint.

A több tízezer elemzett, traumatológus bevonását szükségszerűvé tevő eset tanulságait az orvosok szerint egy, a jövőben bekövetkező lezárás esetén lehet majd hasznosítani.

Így alakultak a számok

Kalifornia, Oregon, Florida és Oklahoma egy-egy sürgősségi ellátóközpontjának adatait elemezték: összesen 27 652 eset alapján fogalmazták meg a tanulságokat. Ezek szerint

  • a motorbalesetből eredő sérülések gyakorisága csökkent 12,7 százalékkal,
  • ugyanakkor 23,5 százalékkal több lőtt sebet kellett ellátniuk,
  • a biciklis balesetekből származó sérülések aránya pedig 100 százalékkal nőtt meg.

"Megpróbáltuk felmérni, hogy a koronavírus miatti korlátozások idején tapasztalt országos eltérések befolyásolják-e a trendeket" - mondta Leonardo Alaniz, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem harmadéves orvostanhallgatója. Az eredmények alátámasztották a tanulmány hipotézisét - a négy városban található, különböző mértékű pandémiás korlátozásokkal rendelkező traumaközpontok hasonló esetmintákat mutattak.

A sok lőtt seb meglepetés

A szakembereket meglepte a lőtt sebek kapcsán tapasztalt változás: arra számítottak, hogy mivel kevesebb a motorbaleset, a lőtt sebek előfordulási aránya százalékosan nőni fog, viszont nemcsak ez történt meg, hanem darabszámban is több lett az ilyen eset.

A szakemberek szerint érthetők a lezárások idején bekövetkezett, a könnyű sérülésekkel és kerékpárokkal kapcsolatos sérülések tendenciái.

"Az emberek nem mentek igazán nagy távolságokat, mert nem volt hova menni a lezárások alatt, de talán a kerékpárjukat használták, hogy rövid távra közlekedjenek, hogy mozogjanak, és hogy kimozduljanak otthonról"

- mondta Cristobal Barrios, a tanulmány vezető szerzője. 2020 júniusában a kerékpáreladások 63 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest az Egyesült Államokban.

Segítség a tervezésben

Barrios szerint ezek az eredmények segíthetnek a kórházi dolgozóknak és a politikai döntéshozóknak abban, hogy jobban fel tudjanak készülni arra, ha a jövőben hasonló korlátozásokra lesz szükség.

"Azért végeztük ezt a kutatást, hogy rávilágítsunk arra, mire számíthatunk egy esetleges következő világjárvány miatti lezárás során, milyen típusú sérülések fordulhatnak elő, mi növekedhet vagy csökkenhet" - mondta.

Barrios szerint az egyik tanulság az, hogy a stressz csökkentésére és a mentális egészségre több erőforrást kell fordítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×