eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy motorkerékpár a Harley-Davidson Open Road Festen, Alsóörsön 2017. június 9-én.
Nyitókép: Bodnár Boglárka

A koronavírus miatti lezárások idején nem csak lőtt sebből lett több

Motorbalesetből kevesebb volt, de nem minden kétkerekű járműre ülő számára volt biztonságosabb a közlekedés az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Sebészek Kollégiuma összegezte, milyen típusú sérülésekkel találkoztak jellemzően a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején: bár helyi különbségek megfigyelhetők ezek előfordulásában, egyértelmű trendek is kirajzolódnak a MedicalXpress cikke szerint.

A több tízezer elemzett, traumatológus bevonását szükségszerűvé tevő eset tanulságait az orvosok szerint egy, a jövőben bekövetkező lezárás esetén lehet majd hasznosítani.

Így alakultak a számok

Kalifornia, Oregon, Florida és Oklahoma egy-egy sürgősségi ellátóközpontjának adatait elemezték: összesen 27 652 eset alapján fogalmazták meg a tanulságokat. Ezek szerint

  • a motorbalesetből eredő sérülések gyakorisága csökkent 12,7 százalékkal,
  • ugyanakkor 23,5 százalékkal több lőtt sebet kellett ellátniuk,
  • a biciklis balesetekből származó sérülések aránya pedig 100 százalékkal nőtt meg.

"Megpróbáltuk felmérni, hogy a koronavírus miatti korlátozások idején tapasztalt országos eltérések befolyásolják-e a trendeket" - mondta Leonardo Alaniz, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem harmadéves orvostanhallgatója. Az eredmények alátámasztották a tanulmány hipotézisét - a négy városban található, különböző mértékű pandémiás korlátozásokkal rendelkező traumaközpontok hasonló esetmintákat mutattak.

A sok lőtt seb meglepetés

A szakembereket meglepte a lőtt sebek kapcsán tapasztalt változás: arra számítottak, hogy mivel kevesebb a motorbaleset, a lőtt sebek előfordulási aránya százalékosan nőni fog, viszont nemcsak ez történt meg, hanem darabszámban is több lett az ilyen eset.

A szakemberek szerint érthetők a lezárások idején bekövetkezett, a könnyű sérülésekkel és kerékpárokkal kapcsolatos sérülések tendenciái.

"Az emberek nem mentek igazán nagy távolságokat, mert nem volt hova menni a lezárások alatt, de talán a kerékpárjukat használták, hogy rövid távra közlekedjenek, hogy mozogjanak, és hogy kimozduljanak otthonról"

- mondta Cristobal Barrios, a tanulmány vezető szerzője. 2020 júniusában a kerékpáreladások 63 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest az Egyesült Államokban.

Segítség a tervezésben

Barrios szerint ezek az eredmények segíthetnek a kórházi dolgozóknak és a politikai döntéshozóknak abban, hogy jobban fel tudjanak készülni arra, ha a jövőben hasonló korlátozásokra lesz szükség.

"Azért végeztük ezt a kutatást, hogy rávilágítsunk arra, mire számíthatunk egy esetleges következő világjárvány miatti lezárás során, milyen típusú sérülések fordulhatnak elő, mi növekedhet vagy csökkenhet" - mondta.

Barrios szerint az egyik tanulság az, hogy a stressz csökkentésére és a mentális egészségre több erőforrást kell fordítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×