eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
II. Erzsébet brit királynő centenáriumi misére érkezik a londoni királyi katonai kápolnába, a Guards Chapelbe 2019. február 22-én. A londoni Wellington laktanya kápolnája és lelkészi hivatala a királyi előtagot 100 évvel ezelőtt kapta V. György királytól.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Újabb fontos megjelenését mondta le II. Erzsébet

A tervekkel ellentétben nem utazik el a skóciai Glasgowban rendezendő jövő heti nemzetközi klímacsúcsra a brit uralkodó. A Buckingham-palota kedd esti bejelentése szerint II. Erzsébet királynő előre rögzített üdvözlőbeszédben köszönti majd a nemzetközi rendezvény vendégeit.

Néhány napon belül ez a második jelentősebb program, amelyet a 95 esztendős uralkodó lemondott.

Múlt szerdán a palota azt közölte, hogy a királynő lemondta észak-írországi látogatását, és "vonakodva ugyan", de elfogadta orvosai tanácsát, hogy néhány napot töltsön pihenéssel.

A múlt hét második felében az udvar bejelentette azt is, hogy II. Erzsébet királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából", de már csütörtök délben visszatért rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba.

A palota keddi közleménye szerint a királynő - miután orvosai továbbra is azt tanácsolják, hogy pihenjen - jelenleg

könnyített munkarendben dolgozik a windsori kastélyban.

Az udvar kedden felvételeket tett közzé arról, hogy a királynő videókapcsolaton keresztül audienciákat tartott több nagykövet részvételével.

Az udvar keddi tájékoztatása szerint "Őfelsége sajnálkozással ugyan, de úgy döntött, hogy nem utazik Glasgowba, így nem lesz jelen a COP26 klímacsúcs jövő hétfőn esedékes esti fogadásán".

A Buckingham-palota szóvivője szerint a királynő csalódottan vette tudomásul, hogy nem vehet részt a fogadáson, de rögzített videóüzenetben köszönti majd az egybegyűlt küldötteket.

A palota továbbra sem részletezte, hogy a királynőt milyen okokból tanácsolták el orvosai az utazástól.

II. Erzsébet királynő múlt heti rövid kórházi tartózkodásának okáról sem hangzott el részletes tájékoztatás. Ez összhangban van azzal a hagyományos gyakorlattal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A brit uralkodó április 21-én töltötte be 95. életévét.

A születésnap azonban hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt, mivel II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg április 9-én, néhány héttel századik születésnapja előtt elhunyt.

Az uralkodó és Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×