eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
WASHINGTON, DC - OCTOBER 21: U.S. President Joe Biden attends the 10th-anniversary celebration of the Martin Luther King, Jr. Memorial near the Tidal Basin on the National Mall on October 21, 2021 in Washington, DC. Biden attended the memorials dedication ceremony in 2011 with then President Barack Obama who delivered the keynote address. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Példátlan mértékben esik Joe Biden népszerűsége

Háromnegyed év alatt 1945 óta nem romlott ennyit egyetlen amerikai elnök megítélése sem.

Felmérések szerint a második világháború óta nem volt még olyan amerikai elnök, akinek a megítélése hivatalban töltött első kilenc hónapja alatt olyan mértékben zuhant volna, mint most Joe Bidené. Októberben a választópolgárok mindössze 42 százaléka ismerte el Biden elnöki teljesítményét, népszerűségének hivatali ideje harmadik negyedévében mért átlagértéke pedig 44,7 százalékos volt, szemben a Fehér Házban töltött első negyedév 56 százalékos elfogadottságával – áll a Gallup Intézet friss tanulmányában, amelyet a magyarnemzet.hu ismertet.

Az elnök népszerűségének 11,3 százalékpontos zuhanása háromnegyed év alatt a legnagyobb mérvű, amióta a szintén demokrata Harry Truman próbált Franklin Roosevelt nyomdokaiba lépni 1945-ben. Biden mélyrepülését csak Barack Obama közelítette meg, aki első elnöki terminusa kezdeti harmadik negyedévére 10,1 százalékpontos népszerűségvesztést volt kénytelen elszenvedni. Még Donald Trump is csak 4,4 pontot veszített, ellenben az idősebb és a fiatalabb George Bush 12 és 13,1 százalékpontos gyarapodással zárta első kilenc hónapját.

Biden népszerűsége júliusban kezdett esni, a nyáron pedig folytatódott a kaotikus afganisztáni kivonulás, a migránsok miatti mexikói határválság és a Covid-19 járvány terjedése nyomán.A Gallup kérdéseire válaszoló demokraták 92 százaléka elégedett a jelenlegi elnök munkájával, a republikánusoknak 4 százaléka ért egyet ezzel a véleménnyel. Ez a 88 százalékpontos különbség az első kilenc hónap értékelésében a legmélyebb szakadék a Gallup több mint nyolc évtizedes közvélemény-kutatási történetében, ezt csak Trump 2020-s választások előtti 92 pontos, ellenkező pártállású hiátusa múlja felül.

Biden általános elismertsége negyven százalék fölött áll, de a Grinell College múlt héten közzétett vizsgálódása szerint 37 százalékos az elnök népszerűsége, a Quinnipiac University 38 százalékos eredményre jutott. A Fox News által a napokban közzétett felmérés szerint a szavazók 53 százaléka rendkívüli mértékben aggódott az infláció miatt, miközben egyetlen más problémás kérdésre adott válaszok aránya sem érte el az ötven százalékot. A CBS News/YouGov felmérése arra kereste a választ, hogy az infláció és általában a gazdaság miért jelent gondot Biden megítélésében. A válaszadók hatvan százaléka szerint a hivatalban lévő elnök nem fektet elég hangsúlyt az infláció kezelésére, ugyanakkor csak 37 százalék állítja, hogy a demokraták igenis törődnek a gazdasági problémákkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×