INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

afganisztán

tálib

zalmay khalizad

Hazájukból kimenekített afgánok érkeznek a Washington Dulles Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 23-án. Afganisztánból sokan menekülnek, mert az iszlamista tálibok elfoglalták az ország legnagyobb részét a kormányerőktől.

Nagy vallomást tett Afganisztán korábbi amerikai különmegbízottja

Infostart / MTI

Zalmay Khalizad szavai szerint "a tálibok jelentik Afganisztán valóságát", az amerikaiak pedig nem voltak képesek legyőzni őket.

Az Egyesült Államok azért kezdett tárgyalásokat a radikális tálib mozgalom képviselőivel a csapatok Afganisztánból való kivonásáról és egy politikai megállapodásról, mert katonailag nem tudták legyőzni őket, és kénytelenek voltak folyamatosan feladni állásaikat - mondta az Egyesült Államok korábbi afganisztáni különmegbízottja.

Zalmay Khalizad erről a CBS televíziónak beszélt egy vasárnapi interjújában.

"A tálibok jelentik Afganisztán valóságát. Nem győztük le őket. Valójában akkor is sikeresek voltak a harctéren, amikor mi tárgyaltunk velük, és azért tárgyaltunk velük, mert katonailag a helyzet nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, minden évben veszítettünk (az ellenőrzött) területekből" - mondta.

Egy tévériporter megkérdezte, hogy a tálibok valóban megnyerték-e a háborút. "Előreléptek, bár lassan" - válaszolta Khalilzad. "Pozíciókat adtunk át a táliboknak, és az alternatíva az volt, hogy vagy megegyezünk, vagy folytatódik (a tálibok előrenyomulása)" - tette hozzá.

A múlt héten kedden az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy Khalilzad távozik az afganisztáni különmegbízotti posztról, és hogy helyettese, Thomas West veszi át a tisztséget. Az amerikai sajtó szerint a 70 éves Khalilzad előző nap nyújtotta be lemondását a tárca vezetőjének.

Khalilzad a levélben többek között elismerte, hogy nem sikerült megvalósítani az afgán kormány és a radikális tálibok és az Egyesült Államok közötti politikai megállapodást, amelynek közvetítésében ő segédkezett az előző amerikai kormányzat idején. "Az afgán kormány és a tálibok közötti politikai megállapodás nem a tervek szerint alakult" - mondta.

Khalilzad pastu, aki amerikai állampolgárságot kapott, és eredetileg Afganisztánból származik.

A George W. Bush elnök vezette kormányzatban afganisztáni különmegbízottként, majd kabuli nagykövetként szolgált. Az előző amerikai elnök, Donald Trump 2018 szeptemberében nevezte ki ismét afganisztáni különmegbízottnak. A Trump-kormányzat és a tálibok közötti, 2020 februárjában, a katari fővárosban, Dohában aláírt békemegállapodás tervezője lett.

A radikális tálibok nagyszabású hadműveletet indítottak Afganisztán ellenőrzésének átvételére azt követően, hogy az Egyesült Államok tavasszal bejelentette, hogy ki akarja vonni csapatait az iszlám köztársaságból. Augusztus 15-én a tálibok harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült. Az amerikai csapatok szeptember elejére teljesen kivonultak Afganisztánból, véget vetve közel 20 éves jelenlétüknek.

Nyitókép: MTI/AP/Jose Luis Magana
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018