eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke az észak-koreai kommunista állampárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére tartott katonai díszszemlén Phenjanban 2021. január 14-én.
Nyitókép: -

Szabad az út, módszerváltásba kezdhet az USA Észak-Koreával

Az ENSZ-ben úgy látják, erre most már nagy szükség is volna.

Elérkezett a tartós és tartalmi párbeszéd ideje az Egyesült Államok és Észak-Korea között - jelentette ki szerdán Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögött tartott tanácskozását követően.

Az ENSZ BT rendkívüli ülését az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kezdeményezésére hívták össze annak nyomán, hogy a kommunista ország kedden tengeralattjáróról indított, új típusú ballisztikus rakétát (SLBM) tesztelt.

Thomas-Greenfield hangsúlyozta, hogy Washington felajánlotta Phenjannak az előfeltételek nélküli tárgyalások lehetőségét, illetve világossá tette az észak-koreai vezetés számára, hogy nem viseltet ellenséges szándékkal iránta.

"Észak-Koreának be kell tartania az ENSZ BT határozatait és elérkezett ideje a tartós és tartalmi párbeszédnek, amelynek célja megvalósítani a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését" - jelentette ki az amerikai diplomata újságíróknak nyilatkozva.

Thomas-Greenfield kiemelte, hogy

Joe Biden amerikai elnök kormánya kész komoly diplomáciai erőfeszítéseket tenni.

A legújabb rakétatesztről szólva az amerikai diplomata elmondta, hogy "ez egy újabb felelőtlen provokáció" Phenjan részéről. "Illegális tevékenységekről van szó. Az ENSZ BT számos határozatát sértik, és teljességgel elfogadhatatlanok" - tette hozzá.

Írország, Franciaország és Észtország ENSZ-nagykövetei szintén elítélték a rakétatesztet, amely szerintük illeszkedik Észak-Korea provokációinak sorába. Egyben felszólították a phenjani vezetést, hogy tartsa magát az ENSZ BT által meghatározott korlátozásokhoz.

Az észak-koreai külügyi tárca egyik névtelenül nyilatkozó szóvivője - akit a KCNA állami hírügynökség idézett - közölte, hogy Washington túlreagálja a nemrég végrehajtott rakétatesztet, egyben pedig megkérdőjelezte az amerikai vezetés párbeszédre vonatkozó ajánlatának őszinteségét. Az illetékes hangsúlyozta, hogy a rakétateszt részét képezte Észak-Korea védelmi képességei erősítését célzó közép- és hosszútávú tervnek, amely viszont nem irányul az Egyesült Államok, sem más országok ellen.

Az észak-koreai szóvivő úgy fogalmazott, hogy Washington túlzóan provokatív lépést tett,

amikor a rakétatesztről úgy nyilatkozott, hogy sérti az ENSZ BT határozatait és fenyegeti a regionális békét és stabilitást. Mint mondta, az Egyesült Államok kettős mércét alkalmaz a rakétafejlesztéseket illetően, ami kétségbe vonja párbeszédre vonatkozó ajánlatának hitelességét.

Az észak-koreai tisztségviselő kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az ENSZ BT "sokkal súlyosabb következményekre számíthat", ha a helytelen viselkedést választja. Egyben óva intett attól, hogy Washington és a világszervezet "egy időzített bombával babráljon".

Észak-Koreát 2006 óta egyre szigorúbb büntetőintézkedésekkel sújtották azzal a céllal, hogy megbénítsák a kommunista rezsim nukleáris és ballisztikus rakéta programját. Az ENSZ vonatkozó határozatai egyben tiltják az akár nukleáris robbanófejek hordozására is képes ballisztikus rakéták tesztjét.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×