INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

szijjártó péter

migráció

ciprus

koronavírus

turizmus

Szijjártó Péter: Ciprussal egy véleményen vagyunk a migráció ügyében

Infostart / MTI

A tárcavezető szerint ha Brüsszel folytatja a migrációs politikáját, az EU külső határainál lévő országokban nehéz helyzet alakulhat ki.

Magyarország és Ciprus azonos álláspontot képvisel a legfontosabb európai uniós kérdésekben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikosz Hrisztodulidesszel, a Ciprusi Köztársaság külügyminiszterével. Szijjártó Péter ezek közé sorolta a migrációval, az unió Nyugat-Balkán irányú bővítésével, az európai energiaellátás kérdésével és a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban kialakított álláspontjaikat.

Magyarország és Ciprus közvetlenül találkozik a migráció jelenségével: folyamatosan érkeznek a migránsok Ciprusra és Magyarország déli határán is egyre nő a nyomás - közölte. Kiemelte: ha Brüsszel folytatja a migrációs politikáját, az EU külső határainál lévő országokban nehéz helyzet alakulhat ki. "Itt az idő, hogy az unió végre tiszta beszédet alkalmazzon és Brüsszel befejezze azt a kétszínű politikát, amelyet a migránsok egyértelmű meghívásként értelmeznek" - mondta, hangsúlyozva: világosan kell beszélni a határok megvédésének fontosságáról, amely nem emberijogi, hanem biztonsági kérdés.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Ciprus szerint a koronavírus elleni vakcina nem politikai és nem ideológiai kérdés, hanem az emberi élet megmentésére szolgáló eszköz, ezért a két ország nyáron együttműködési megállapodást kötött az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

A két ország között a turisztikai forgalom folyamatossága továbbra is biztosított, nem léptetnek életbe korlátozásokat az állampolgárokkal szemben - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta azt is: sok ciprusi hallgató tanul magyarországi egyetemeken és majdnem háromezer magyar él Cipruson.

Az eseményen Szijjártó Péter és Nikosz Hrisztodulidesz nyilatkozatot írt alá a két ország közötti diplomáciai konzultációról.

Nikosz Hrisztodulidesz kiemelte: a dokumentum aláírása megalapozza a két ország közötti együttműködés folytatását, és biztosítja, hogy Magyarország és Ciprus képviselői a jövőben is találkozzanak és megbeszélést folytassanak az országokat érintő problémákról.

Fontos a két ország közötti turizmus, az együttműködés a migrációs és a klímakérdésekben - tette hozzá, egyetértve Szijjártó Péterrel abban is, hogy szükség van az unió nyugat-balkáni bővítésére. A ciprusi külügyminiszter azt mondta: vannak területek, amelyekben nem teljesen ért egyet a két ország, de a diplomáciai kapcsolatban felmerült kérdésekben minden tekintetben elvi egyetértés van. A migráció kérdését senki nem használhatja jogtalanul, ezzel problémát okozva egy másik országnak - hangsúlyozta.

Nikosz Hrisztodulidesz beszélt arról is, hogy Törökország akadályokat gördít Ciprus elé a földközi-tengeri problémák megoldásában, megsértve a légteret és a tengeri határokat is. A ciprusi külügyminiszter arra kérte Magyarországot, hogy közös fellépéssel hassanak a harmadik országokra, hogy ne engedjék meg ezt Törökországnak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018