eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Grain de Sail vitorlás – Forrás: graindesailwines.com
Nyitókép: Forrás: graindesailwines.com

Kezdenek begurulni a biztosítók a delfinekre

Egyre több az orkák vitorlások elleni támadása.

Annyira megszaporodtak az orkák vitorláshajók elleni támadásai Spanyolország és Portugália partjainál, hogy a téma már a biztosítótársaságokat is foglalkoztatja.

A nyár eleje óta több mint félszáz olyan eset vált ismertté, amelyben kardszárnyú delfinek támadtak vitorlásokra az ibériai partok mentén. Az AGCS ipari biztosítónál eddig 10 káresetet jeleztek - közölte a társaság kedden a németországi Unterföhringben.

A gyilkos bálnaként is emlegetett intelligens tengeri emlősök, az orkák számos alkalommal nekiúsztak vitorlásoknak, megrongálták vagy teljesen letépték a kormánylapátokat. Személyi sérülések eddig nem történtek.

Az orkák és a vitorlások közti ütközések miatt a spanyol közlekedési minisztérium már tavaly szeptemberben és idén augusztusban is kitiltotta átmeneti időre a vitorláshajókat egy-egy tengerparti sávból, 2020-ban az országi északnyugati, idén a délnyugati részén.

A 15 méteresnél kisebb hajókra vonatkozó idei kéthetes korlátozást azután léptették életbe augusztus 8-ikán, hogy addigra már 56 incidensről érkezett bejelentés.

A kardszárnyú delfinek okozta hajókárok megtérítése nem jelent nehézséget egy olyan, nagy céges ügyfelekre és iparvállalatokra szakosodott biztosítónak, mint az AGCS, inkább ritkaságuk miatt figyeltek fel ezekre. Korábban hasonló ritka káreseménynek számított, amikor rozmárok csónakokat választottak pihenőhelynek, és tonnás súlyukkal megrongálták azokat.

A kardszárnyú delfinek nagy ragadozók, ember elleni támadásokról azonban nem tudni. Szakértők nem tudják, hogy az orkák miért pécézték ki maguknak a vitorlásokat. Egy feltételezés szerint a támadások megtorló akciók lehetnek, miután vitorlázók esetleg szigonnyal lőhettek kardszárnyú delfinekre a térségben.

Bruno Diaz spanyol delfinkutató szerint viszont inkább arról lehet szó, hogy az orkák egy kicsit hevesebben játszanak. Elmondta, hogy a delfinekhez és más bálnafélékhez hasonlóan az orkák is szeretnek a hajók mellett úszni. "Ritka az, hogy nekimennek a hajóknak" - mondta Diaz, aki úgy vélte, "éretlen tinédzser orkák duhajkodhattak".

A vitorláshajók, méretük és az általuk keltett hullámok miatt, valamint azáltal, hogy a halászhajókkal ellentétben nem szennyezik a vizet, különösen vonzzák az orkákat. Az Ibériai-félsziget partmenti vizeinek azon része, ahol a tilalmat bevezették, gazdag tonhalban, amelyre az orkák vadásznak vándorlási útvonalaikon - magyarázta a biológus még a tavaly nyáron észlelt incidensek után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×