INFORÁDIÓ
2021. október 16. szombat
Gál

orka

delfin

vitorlás

biztosító

Grain de Sail vitorlás – Forrás: graindesailwines.com

Kezdenek begurulni a biztosítók a delfinekre

Infostart / MTI

Egyre több az orkák vitorlások elleni támadása.

Annyira megszaporodtak az orkák vitorláshajók elleni támadásai Spanyolország és Portugália partjainál, hogy a téma már a biztosítótársaságokat is foglalkoztatja.

A nyár eleje óta több mint félszáz olyan eset vált ismertté, amelyben kardszárnyú delfinek támadtak vitorlásokra az ibériai partok mentén. Az AGCS ipari biztosítónál eddig 10 káresetet jeleztek - közölte a társaság kedden a németországi Unterföhringben.

A gyilkos bálnaként is emlegetett intelligens tengeri emlősök, az orkák számos alkalommal nekiúsztak vitorlásoknak, megrongálták vagy teljesen letépték a kormánylapátokat. Személyi sérülések eddig nem történtek.

Az orkák és a vitorlások közti ütközések miatt a spanyol közlekedési minisztérium már tavaly szeptemberben és idén augusztusban is kitiltotta átmeneti időre a vitorláshajókat egy-egy tengerparti sávból, 2020-ban az országi északnyugati, idén a délnyugati részén.

A 15 méteresnél kisebb hajókra vonatkozó idei kéthetes korlátozást azután léptették életbe augusztus 8-ikán, hogy addigra már 56 incidensről érkezett bejelentés.

A kardszárnyú delfinek okozta hajókárok megtérítése nem jelent nehézséget egy olyan, nagy céges ügyfelekre és iparvállalatokra szakosodott biztosítónak, mint az AGCS, inkább ritkaságuk miatt figyeltek fel ezekre. Korábban hasonló ritka káreseménynek számított, amikor rozmárok csónakokat választottak pihenőhelynek, és tonnás súlyukkal megrongálták azokat.

A kardszárnyú delfinek nagy ragadozók, ember elleni támadásokról azonban nem tudni. Szakértők nem tudják, hogy az orkák miért pécézték ki maguknak a vitorlásokat. Egy feltételezés szerint a támadások megtorló akciók lehetnek, miután vitorlázók esetleg szigonnyal lőhettek kardszárnyú delfinekre a térségben.

Bruno Diaz spanyol delfinkutató szerint viszont inkább arról lehet szó, hogy az orkák egy kicsit hevesebben játszanak. Elmondta, hogy a delfinekhez és más bálnafélékhez hasonlóan az orkák is szeretnek a hajók mellett úszni. "Ritka az, hogy nekimennek a hajóknak" - mondta Diaz, aki úgy vélte, "éretlen tinédzser orkák duhajkodhattak".

A vitorláshajók, méretük és az általuk keltett hullámok miatt, valamint azáltal, hogy a halászhajókkal ellentétben nem szennyezik a vizet, különösen vonzzák az orkákat. Az Ibériai-félsziget partmenti vizeinek azon része, ahol a tilalmat bevezették, gazdag tonhalban, amelyre az orkák vadásznak vándorlási útvonalaikon - magyarázta a biológus még a tavaly nyáron észlelt incidensek után.

Nyitókép: Forrás: graindesailwines.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018