eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Fogytán a szén, Indiában is energiaválság jöhet

Majdnem minden indiai erőműben kritikusan alacsony szintre csökkent a szénkészlet, a következő hónapokban áramkimaradások várhatók az országban.

Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában, Indiában a szénalapú erőművek közel felében, 135-ből 63-ban két napra elegendő mennyiségűre vagy még annál is kevesebbre csökkent a felhasználható szén. 17 erőműnek egyáltalán nincsen már szénkészlete az ország központi villamosenergia-hatósága szerint.

A hatóság kiemelten kritikusnak nevezi az olyan helyzetet, amikor legfeljebb öt napnyi működést lehetővé tevő mennyiségű szenet raktároznak az erőművek: ilyen helyzetben összesen 75 erőmű van jelenleg. Nem valószínű, hogy ezek napokon belül be is zárjanak, ugyanakkor nagyon érzékenyek a szénutánpótlásra.

Indiában a szén felel az energiaelőállítás 70 százalékáért.

A CNN nem kapott válaszokat az ország vezetésétől a kialakult helyzettel kapcsolatban, de a The Indian Express lapnak az ország energiaminisztere korábban azt mondta, hogy a következő öt-hat hónap kellemetlen lehet majd.

Egyre több a fogyasztó

Az országban egyre nagyobb az energiaigény: a gazdaság éppen csak kilábalt a koronavírus korábban tapasztalt, nagyon erős szorításából. Az energiaügyi miniszter, R. K. Singh ezt pozitívan értékelte korábban, arra hivatkozva, hogy ez azt jelenti, egyre több háztartás engedheti meg magának a magasabb energiafogyasztást, illetve az ipar is életre kelt.

Az indiai energiaszektort a monszunszezon is sújtja jelenleg: a jelentős esőzések miatt nehézkes a bányászat és a szénszállítás.

"A kereslet nem csökkenni, hanem növekedni fog. 28,2 millió fogyasztóval bővült az áramfelhasználók köre, többségük alsó-középosztálybeli és szegény, így ventilátorokat, lámpákat, televíziókészülékeket vásárolnak" - fogalmazott Singh a The Indian Expressnek.

Drágán vásárolhatnak

A legtöbb szenet kitermelő Coal India Limitedet a kormány fel is szólította a kitermelés növelésére - amennyiben nem sikerült hamar megoldani a problémát, az országnak jelentős költségen kell majd szenet vásárolnia külföldről. A szén árát felverte a pandémia legnehezebb időszakát követő vásárlási boom mellett az is, hogy

a klímavédelmi törekvések egyre csökkentik a szénkitermelést.

A nyár végzetével Indiában általában csökken az energiafogyasztás a légkondicionálók kikapcsolása miatt, ugyanakkor közel a Diwali, az egyik legnagyobb indiai ünnep, amely ismét növelheti az energiafelhasználást.

Nem India az egyetlen ázsiai ország, amely hasonló folyamattal néz szembe: Kínában háztartások maradtak áram nélkül és gyárak termelésének kellett leállnia hasonló okokból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×