INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

india

erőmű

szén

áramkimaradás

Fogytán a szén, Indiában is energiaválság jöhet

Fogytán a szén, Indiában is energiaválság jöhet

Infostart

Majdnem minden indiai erőműben kritikusan alacsony szintre csökkent a szénkészlet, a következő hónapokban áramkimaradások várhatók az országban.

Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában, Indiában a szénalapú erőművek közel felében, 135-ből 63-ban két napra elegendő mennyiségűre vagy még annál is kevesebbre csökkent a felhasználható szén. 17 erőműnek egyáltalán nincsen már szénkészlete az ország központi villamosenergia-hatósága szerint.

A hatóság kiemelten kritikusnak nevezi az olyan helyzetet, amikor legfeljebb öt napnyi működést lehetővé tevő mennyiségű szenet raktároznak az erőművek: ilyen helyzetben összesen 75 erőmű van jelenleg. Nem valószínű, hogy ezek napokon belül be is zárjanak, ugyanakkor nagyon érzékenyek a szénutánpótlásra.

Indiában a szén felel az energiaelőállítás 70 százalékáért.

A CNN nem kapott válaszokat az ország vezetésétől a kialakult helyzettel kapcsolatban, de a The Indian Express lapnak az ország energiaminisztere korábban azt mondta, hogy a következő öt-hat hónap kellemetlen lehet majd.

Egyre több a fogyasztó

Az országban egyre nagyobb az energiaigény: a gazdaság éppen csak kilábalt a koronavírus korábban tapasztalt, nagyon erős szorításából. Az energiaügyi miniszter, R. K. Singh ezt pozitívan értékelte korábban, arra hivatkozva, hogy ez azt jelenti, egyre több háztartás engedheti meg magának a magasabb energiafogyasztást, illetve az ipar is életre kelt.

Az indiai energiaszektort a monszunszezon is sújtja jelenleg: a jelentős esőzések miatt nehézkes a bányászat és a szénszállítás.

"A kereslet nem csökkenni, hanem növekedni fog. 28,2 millió fogyasztóval bővült az áramfelhasználók köre, többségük alsó-középosztálybeli és szegény, így ventilátorokat, lámpákat, televíziókészülékeket vásárolnak" - fogalmazott Singh a The Indian Expressnek.

Drágán vásárolhatnak

A legtöbb szenet kitermelő Coal India Limitedet a kormány fel is szólította a kitermelés növelésére - amennyiben nem sikerült hamar megoldani a problémát, az országnak jelentős költségen kell majd szenet vásárolnia külföldről. A szén árát felverte a pandémia legnehezebb időszakát követő vásárlási boom mellett az is, hogy

a klímavédelmi törekvések egyre csökkentik a szénkitermelést.

A nyár végzetével Indiában általában csökken az energiafogyasztás a légkondicionálók kikapcsolása miatt, ugyanakkor közel a Diwali, az egyik legnagyobb indiai ünnep, amely ismét növelheti az energiafelhasználást.

Nem India az egyetlen ázsiai ország, amely hasonló folyamattal néz szembe: Kínában háztartások maradtak áram nélkül és gyárak termelésének kellett leállnia hasonló okokból.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018