eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Hands of the prisoner on rusty bar of window and old grungy prison cell wall, concept of justice and horror
Nyitókép: holwichaikawee/Getty Images

Nemi erőszak és kínzás az orosz börtönökben: videók szivárogtak ki

Egy emberjogi szervezet szerint kétszáz elítéltet bántalmazhatnak rendszeresen az orosz börtönökben.

A Gulagu.net nevű emberjogi szervezet több mint ezer olyan videóhoz jutott hozzá, amelyek kiszivárogtatójuk szerint arról szolgáltatnak bizonyítékot, hogy az orosz börtönökben rabok százait kínozzák, írja a BBC. Az egyik felvételen egy Szaratovban található börtönkórházban egy férfit bottal abuzálnak, míg egy másikban egy hátrakötött karú, hason fekvő férfi hátára lépnek bakanccsal. A felvételek a Gulagu.net szerint egy belarusz szivárogtatótól származnak, aki maga is raboskodott a szaratovi börtönben.

"Amennyiben ezek a felvételek hitelesek, az komoly vizsgálatokat von majd maga után" - fogalmazott a videók kapcsán Dmitrij Peskov, a Kreml egyik szóvivője. Hozzátette: az orosz börtönöket felügyelő Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) megkezdte az ügy vizsgálatát. Egy csapat a szaratovi börtönben jár utána annak, hogy a felvételek hitelesek-e, miközben ügyészek is dolgoznak a felvételekkel.

Kedden este a FSIN szaratovi régiójáért felelős vezetője lemondott tisztségéről a botrány miatt.

Alekszej Fedotov levélben tette meg bejelentését az Interfax orosz hírügynökség szerint.

"Most először jutott emberjogi szervezet ilyen kolosszális mennyiségű információhoz, amely az oroszországi kínzások rendszerszintű jellegét bizonyítja" - mondta az AFP hírügynökségnek Vlagyimir Oszecskin, a Gulagu.net alapítója. Feltételezései szerint 200 elítéltet kínoznak és erőszakolnak meg az orosz börtönökben: közülük 40 látható a felvételeken. A videók szerinte azt bizonyítják, hogy orosz büntetés-végrehajtási intézményekben rendszerszerűen alkalmaznak kínzást. Ígérete szerint a következő napokban további videókat hoznak nyilvánosságra.

Tánya Loksina, a Human Rights Watch munkatársa szerint szervezete nem tudja ellenőrizni a videó valódiságát, de azok komoly aggodalmakra adnak okot.

"Az orosz büntetés-végrehajtási intézetekben a kínzás problémája nagyon akut, a kormány pedig nem tesz eleget a hatékony kivizsgálás érdekében" - mondta.

Oszecskin az Eho Moszkvi független hangvételű rádiónak azt állította, hogy a "titkos archívumot" egy olyan programozó bocsátotta a Gulagu.net rendelkezésére, akinek ötéves börtönbüntetése alatt hozzáférése volt a FSZIN számítógépeihez.

A 2011 alapított Gulagu.net 2021. május 25-én hivatalosan befejezte oroszországi tevékenységét. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerint a portál tulajdonosa nem tett eleget a hírközlőként való lajstromba vételhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×