eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A road signs indicating from 120 to 130 as the speed limit
Nyitókép: Yauheni Kazlou/Getty Images

Fontos változás jön a német autópályákon

Akármilyen kormány alakul is Németországban, igen valószínű, hogy kisvártatva sebességkorlátozást vezet be az autópályákon, sőt lehet, hogy a városokban is erősen megszigorítják a jelenlegi limitet.

A németországi autópályák jelentős részén nincs sebességkorlátozás, de az új német kormány vélhetően véget vet a száguldozásnak – írja a The Local hírportál alapján a napi.hu.

A kormányban szonte biztosan szerepet kapnak a Zöldek, és ők nagyon határozottak abban, hogy az autópályákon 130 kilométer/órás sebességkorlátozást kell bevezetni. A döntés mellet két érv szól: csökkentené a súlyos balesetek számát és jelentősen mérsékelné az autópályákról származó szén-dioxid-kibocsátást. A Zöldek sok évvel ezelőtt elkötelezték magukat a sebességkorlátozás mellett. A párt társelnöke, Robert Habeck nemrégiben azt mondta, amint kormányra kerülnek, első intézkedésük lesz ennek bevezetése.

A Focus Online úgy tudja, hogy ha SPD-FDP-Zöldek koalíció alakulna, akkor az utóbbi párt meg akarná szerezni a közlekedési minisztériumot, amelynek az élére Cem Özdemir az esélyes jelölt. A Zöldek onnan indítanák az alkut, hogy a városokban lengyel az alapvető sebességhatár a 30 kilométer/óra, az alsóbbrendű országutakon pedig a 80 kilométer/óra. Sajtóinformációk szerint Christian Lindner, az FDP elnöke, aki inkább a konzervatív CDU/CSU-val „házasodna”, mint az SPD-vel, azzal próbálta elcsábítani egy CDU/CSU-FDP-Zöldek koalícióba az utóbbi pártot, hogy megígérte: pártja támogatni fogja a Tempolimit bevezetését.

Egy 2019-es felmérés eredménye szerint a németek 70 százaléka akkor még elutasította az autópályákon bevezetendő sebességkorlátozást, míg egy idén készül közvélemény-kutatás szerint immáron 64 százalékuk támogatná.

Az ötlet bírálói szerint az autósoknak joguk van ahhoz, hogy gyorsan vezessenek, és a német autópályák a nagy tempó ellenére biztonságosak. Európában már csak a német autópályákon nem vezették be a 130-as korlátozást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×