eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában

A külgazdasági és külügyminiszter Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz polgárjogi aktivistával közösen vett részt a közép- és kelet-európai országok demokratizálódásáról szóló panelbeszélgetésen.

A liberális demokráciák képviselői megpróbálják kisajátítani a demokráciafogalmat, márpedig ez a megközelítés rendkívül antidemokratikus - jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Athéni Demokrácia Fórum.

A külügyminiszter Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz polgárjogi aktivistával közösen vett részt a közép- és kelet-európai országok demokratizálódásáról szóló panelbeszélgetésen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a demokrácia fogalma nem igényel további minősítést. Szerinte egy ország addig demokráciának nevezhető, amíg a nép dönthet a saját és a hazája sorsáról.

"Négy évtizeden keresztül harcolnunk kellett a szabadságunkért, ugyanis mi nem a kontinens szerencsés felén voltunk (...) Ma sokszor kioktatnak, bírálnak minket Nyugatról, meg akarják mondani, hogyan kellene élnünk, hogyan kellene működtetnünk a politikai rendszerünket,

azt állítják, hogy nem vagyunk demokratikus ország, pusztán azért, mert nem liberális a kormány"

- mondta.

Szijjártó Péter a magyar jogállamisági helyzetet érő bírálatokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: a kioktatások, kritikák oka pusztán az, hogy konzervatív, hazafias, kereszténydemokrata kormány van hatalmon Magyarországon.

"Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető európában" - szögezte le.

Aláhúzta, hogy a magyar külpolitika a nemzeti érdek követésén alapul, így a kormány a pragmatikus együttműködést tartja szem előtt, és próbál nem beavatkozni más országok belügyeibe. Ezzel összefüggésben a politikai stabilitás fontosságát hangsúlyozta, mondván, az teszi lehetővé a hatékony cselekvést, a nemzeti érdek képviseletét.

A miniszter a fehéroroszországi helyzet kapcsán rámutatott, hogy a válság és az arra válaszul hozott európai uniós intézkedések megmutatták, hogy milyen korlátozott hatású a közösség külpolitikai eszköztára, ugyanis a szankciók, a nyilatkozatok nem eredményeztek változást.

Úgy vélekedett, hogy az elmúlt években nem bizonyult túl sikeresnek az EU fellépése ezen a téren, ezért hosszabb vitára lenne szükség a szankciók hatékonyságáról. Figyelmeztetett, hogy amennyiben nem eredményesek a büntetőintézkedések, akkor a velük való fenyegetésnek sem lesz elrettentő hatása.

Emellett felvetette azt a kérdést is, hogy nem számít-e álszentségnek a különböző szankciók elrendelése, miközben a nagyobb tagállamok hatalmas üzleteket kötnek egyes, általuk hangosan bírált országokkal. Példaként a kínai tisztségviselők elleni korlátozásokat említette, illetve azt, hogy eközben tavaly Kína volt az EU első számú kereskedelmi partnere.

Szvjatlana Cihanouszkaja disszidens fehérorosz ellenzéki vezető a beszélgetésen védelmébe vette az EU-s szankciókat, mondván, ezek jelentik a közösség egyetlen eszközét a nyomásgyakorlásra.

A moderátor kérdésére reagálva pedig leszögezte, hogy demokráciának tart minden európai uniós tagállamot, így Magyarországot is.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×