INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

miheil szaakasvili

grúzia

letartóztatás

Varsó, 2018. február 13.Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Varsóban 2018. február 13-án, egy nappal az Ukrajnából Lengyelországba történt kitoloncolása után. Szaakasvili  úgy nyilatkozott, hogy nem kér politikai menedékjogot Varsótól és vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)

Letartóztatás vár a hazatérő volt grúz elnökre

Infostart / MTI

2013-ban hagyta el az országot Miheil Szaakasvili.

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök pénteken bejelentette, hogy nyolc év után visszatért hazájába. Kormányzati szervek mindazonáltal azt jelezték, hogy erről nincs tudomásuk.

"Jó reggelt, Grúzia! Már Grúziában vagyok nyolc év múltán" - írta Szaakasvili pénteken a Facebook-oldalán. Közzétett egy videófelvételt is, amelyen azt állította, hogy Batumiban tartózkodik.

A belügyminisztériumban azonban közölték a TASZSZ hírügynökség érdeklődésére, hogy Szaakasvili nem lépte át az országhatárt. Irakli Kobahidze, a kormányzó Georgiai Álom párt vezetője szerint Szaakasvili nincs Batumiban, és a videófelvétel sem ott készült. Kobahidze azonban reményét fejezte ki, hogy Szaakasvili valóban hazaérkezik, hogy lássák az emberek, "mekkora bohóc". A kormánypárt egyik illetékese közölte, hogy Szaakasvili nem hagyta el Ukrajnát, amiről a pártnak megcáfolhatatlan bizonyítékai vannak.

A Szaakasvili vezette Egyesült Nemzeti Mozgalom képviselői egyelőre nem kommentálták a bejelentést.

Szaakasvili a minap jelezte, hogy repülőjegyet vásárolt a Tbiliszibe induló járatra, majd fénykép is megjelent a világhálón a repülőjegyről, illetve az is kiderült, hogy az édesanyjával együtt érkezik. Azt mondta, hogy október 2-án, a grúziai helyhatósági választások után érkezik Tbiliszibe. Felszólította híveit, hogy a szavazás után vonuljanak a városok és falvak utcáira, és "védjék meg az elért győzelmet".

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök jelezte, hogy Szaakasvilit hazaérkezése után azonnal letartóztatják.

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban országa vesztes villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

Szaakasvili a Kijevi Állami Egyetemen tanult, és Ukrajnába vonult önkéntes száműzetésbe, miután elhagyta a hazáját. Ott a nemzetközi reformügyi tanácsnak lett a vezetője, majd az odesszai megyei közigazgatást vezette. Ukrán állampolgárságot is kapott, majd botrányos körülmények között megfosztották tőle, és távoznia kellett Ukrajnából is. Tavalyelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől visszakapta az ukrán állampolgárságot, és az államfő mellett működő reformbizottság vezetője lett.

Georgiában a tavalyi őszi parlamenti választáson a több mint harminc pártot tömörítő ellenzéki mozgalma a második helyen végzett a szavazatok 27,18 százalékával.

Nyitókép: JACEK TURCZYK
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018