INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

oroszország

választás

vlagyimir putyin

Férfi fényképezi az orosz parlamenti és regionális választások eddigi eredményét mutató képernyőt az orosz Központi Választási Bizottság irodájában Moszkvában 2021. szeptember 20-án. A Központi Választási Bizottság az országos pártlistás szavazatok 80,11 százalékának megszámlálása alapján közölte, hogy az Egységes Oroszország 49,42 százalékkal vezet. A kommunisták 19,82, a liberális demokraták 7,55, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért pártiak 7,37 százalékon, az Új Emberek pedig 5,37 százalékon áll a pártlistás szavazás alapján. A parlamenti bejutási küszöb öt százalék. Ezekbe az adatokba még nem számították be a Moszkvában és hat további régióban online leadott szavazatokat.

Megvan az orosz választás végeredménye

Infostart / MTI

Megerősítette az orosz Központi Választási Bizottság ülésén a múlt hétvégén megtartott választások hivatalos végeredményét, amely szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt megőrizte alkotmányozó többségét a szövetségi parlament alsóházában.

A hivatalos végeredmény értelmében

  • az Egységes Oroszország a 450 tagú szövetségi alsóházban, az Állami Dumában 324,
  • az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57,
  • a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27,
  • a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21,
  • a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott.

Emellett egy-egy képviselője lesz a Haza pártnak, a Növekedés Pártjának, a Polgári Platformnak és bejutott a törvényhozásba öt függetlenként indult képviselő is.

A választási testület mind a 15 tagja aláírta a jegyzőkönyvet és a szavazás eredményeit tartalmazó összefoglaló táblázatokat. A bizottságban a moszkvai online szavazás végeredményét elutasító és a szabálysértések címén a hatóságokhoz 230 jogorvoslati kéréssel fordult kommunistákat képviselő Jevgenyij Koljusin különvéleménnyel élt.

Az előző ciklusban a kormánypártnak 373, a kommunistáknak 42, a liberális demokratáknak 39, az Igazságos Oroszországnak pedig 23 képviselője volt az alsóházban.

A szeptember 19-21-én megrendezett szövetségi törvényhozási választással párhuzamosan voksolás erősítette meg 12 régió hivatalban lévő vezetőjét és eldőlt 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartottak.

Ellenzéki álláspont szerint a választásokat masszív csalás és hamisítás kísérte, a hatóságok szerint a jogsértések nem befolyásolták a végeredményt.

A választások megfigyelésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) nem vett részt, mert nem tudott megállapodni Moszkvával az ellenőrök számában. Az ODIHR félezer ellenőrt küldött volna, Oroszország viszont, a járványra hivatkozva, hatvanban szabta meg a keretet.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018