INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

ferenc pápa

szlovákia

egyház

vallás

Ferenc pápa újságírókhoz beszél az őt Irakba szállító repülőgépen 2021. március 5-én. Római katolikus egyházfő most először utazik Irakba, első alkalommal síita többségű országba.

Ferenc pápa az Európa keresztény gyökereihez való visszatérést sürgette

Infostart / MTI

Egységről és egymás iránti törődésről beszélt Pozsonyban a katolikus egyházfő.

Az ateizmus rabszolgaságával szemben a hit szabadságát hangsúlyozta Ferenc pápa és a visszatérést sürgette Európa keresztény gyökereihez a vasárnap megkezdődött szlovákiai látogatásán, a pozsonyi nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón.

Ferenc pápa olasz nyelven elmondott beszédében emlékeztetett, hogy Szlovákiában a keresztény közösségek élete az ateista üldöztetések után indulhatott csak újra, amelyek megvonták vagy nehéz próbára tették a vallásgyakorlás szabadságát.

A hit szabaddá vált megélése azonban újabb problémákhoz vezetett - mondta az egyházfő, aki szerint az emberek szívesen felcserélték szabadságukat egy "kényelmesebb" rabszolgaságra, melyben "alávetik magukat annak, hogy mások döntsenek helyettük, kenyér és biztonság fejében".

Ferenc pápa Ivan Elko evangélikus lelkész, a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsa köszöntő beszédére válaszolt.

A pápa úgy vélte, éppen Európa szívében kell feltenni a kérdést, hogy a keresztények az Evangélium igazságától várják-e a szabadságot, vagy inkább "komfortzónába" menekülnek, mely látszólag nyugodt életet biztosít számukra.

Az egyházfő azt kérdezte: hogyan térhet vissza Európa a keresztény gyökereihez, ha mi magunk is gyökértelenek vagyunk, hogyan álmodhatunk ideológiamentes Európáról, ha nincsen bátorságunk a Jézus kínálta szabadságot az egyéni érdekek elé helyezni. "Nehéz az Evangéliumtól átitatott Európát követelni anélkül, hogy a kontinensen egységesek lennénk, és törődnénk egymással" - mondta a pápa.

Ferenc pápa Budapestről utazott Pozsonyba, ahol a repülőtéren kisebb tömeg, többnyire fiatalok és gyermekes családok üdvözölték. Vasárnap este magántalálkozót tart a Jézus Társasága tagjaival.

  • Hétfőn a pápát Zuzana Caputová államfő fogadja, majd
  • a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival találkozik.
  • A Szent Márton-székesegyházban a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozik, később pedig a zsidó közösség képviselőivel.
  • Magánlátogatást tesz a pozsonyi Betlehem-központba,
  • találkozik Eduard Hegerrel kormányfővel és Boris Kollarral, a pozsonyi parlament elnökével,

Nyitókép: Andrew Medichini
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018