eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Jair Bolsonaro brazil elnök szájmaszkban távozik az Alvorada elnöki rezidenciáról Brazíliavárosban 2020. május 26-án. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Már alig talál szavakat az elnökre a brazil legfelsőbb bíróság

Jair Bolsonaro "aláássa a törvényszék tekintélyét", a bírósági döntések "semmibevételére" buzdít.

A brazil legfelsőbb bíróság elnöke azzal vádolta szerdán Jair Bolsonaro államfőt, hogy aláássa a törvényszék tekintélyét, és a demokrácia elleni támadást követ el azzal, hogy döntéseinek semmibevételére biztatja a polgárokat.

Luiz Fux leszögezte, hogy a legfelsőbb bíróság nem fogja eltűrni a döntései jogosságát vitató fenyegetéseket. Elutasította Bolsonaro bírálatait, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte, hogy az államfő a legfelsőbb bírósági döntések semmibevételére buzdította a polgárokat a keddi tüntetéseken. Szerinte ez olyan bűntény, amellyel a kongresszusnak is foglalkoznia kell.

Bolsonaro hívó szavára tízezrek vettek részt a brazíliai nagyvárosokban kedden, a függetlenség napján tartott demonstrációkon, hogy támogatásukról biztosítsák az államfőt a legfelsőbb bírósággal folytatott, egyre elmérgesedő vitájában. Az elnök a főváros központjában összesereglett támogatói előtt mondott beszédében felszólította Luiz Fuxt, hogy tartsa kordában a testület egyik bíráját, Alexandre de Moraest, vagy a törvényszék látja kárát. Leszögezte, hogy nem fog eleget tenni Moraes utasításainak.

"Számunkra ő többé nem létezik" - hangoztatta az elnök.

Moraes augusztus elején a legfelsőbb választási bíróság (TSE) kérelme alapján vizsgálat elindítását rendelte el Bolsonaro ellen hamis hírek terjesztéséért, mert - az indoklás szerint - az államfő bizonyítékok nélkül folyamatosan támadja az ország választási rendszerét.

A TSE maga is vizsgálatot indított, amiért az államfő "politikai és gazdasági hatalmával visszaélve" azt hangoztatta, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat. A TSE szerint az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a legfelsőbb bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×