eur:
390.58
usd:
368.7
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Jair Bolsonaro brazil elnök szájmaszkban távozik az Alvorada elnöki rezidenciáról Brazíliavárosban 2020. május 26-án. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Már alig talál szavakat az elnökre a brazil legfelsőbb bíróság

Jair Bolsonaro "aláássa a törvényszék tekintélyét", a bírósági döntések "semmibevételére" buzdít.

A brazil legfelsőbb bíróság elnöke azzal vádolta szerdán Jair Bolsonaro államfőt, hogy aláássa a törvényszék tekintélyét, és a demokrácia elleni támadást követ el azzal, hogy döntéseinek semmibevételére biztatja a polgárokat.

Luiz Fux leszögezte, hogy a legfelsőbb bíróság nem fogja eltűrni a döntései jogosságát vitató fenyegetéseket. Elutasította Bolsonaro bírálatait, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte, hogy az államfő a legfelsőbb bírósági döntések semmibevételére buzdította a polgárokat a keddi tüntetéseken. Szerinte ez olyan bűntény, amellyel a kongresszusnak is foglalkoznia kell.

Bolsonaro hívó szavára tízezrek vettek részt a brazíliai nagyvárosokban kedden, a függetlenség napján tartott demonstrációkon, hogy támogatásukról biztosítsák az államfőt a legfelsőbb bírósággal folytatott, egyre elmérgesedő vitájában. Az elnök a főváros központjában összesereglett támogatói előtt mondott beszédében felszólította Luiz Fuxt, hogy tartsa kordában a testület egyik bíráját, Alexandre de Moraest, vagy a törvényszék látja kárát. Leszögezte, hogy nem fog eleget tenni Moraes utasításainak.

"Számunkra ő többé nem létezik" - hangoztatta az elnök.

Moraes augusztus elején a legfelsőbb választási bíróság (TSE) kérelme alapján vizsgálat elindítását rendelte el Bolsonaro ellen hamis hírek terjesztéséért, mert - az indoklás szerint - az államfő bizonyítékok nélkül folyamatosan támadja az ország választási rendszerét.

A TSE maga is vizsgálatot indított, amiért az államfő "politikai és gazdasági hatalmával visszaélve" azt hangoztatta, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat. A TSE szerint az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a legfelsőbb bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×