eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Újranyitásra készülődnek egy étterem teraszán Montpellierben 2021. május 18-án. Franciaországban a vendéglátóhelyek teraszainak és a kulturális intézményeknek a megnyitásával május 19-től megkezdődik a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldása.
Nyitókép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Koronavírus: frontvonalban dolgozók ezrei kaptak francia állampolgárságot

"A nemzet rendelkezésére álltak. Természetes, hogy a nemzet is tegyen egy lépést feléjük" – mondta az állampolgársági jogokért felelős kormánytag.

Franciaországban több mint 12 ezer olyan külföldi munkavállaló kapta meg az állampolgárságot, aki a koronavírus-járvány idején a frontvonalban dolgozott, és bebizonyította "a nemzethez való tartozását" – jelentette be a belügyminisztérium.

Marlene Schiappa, az állampolgársági jogokért felelős kormánytag egy évvel ezelőtt arra utasította a prefektusokat, hogy gyorsítsák fel és könnyítsék meg a francia állampolgársághoz jutást azon külföldiek számára, akik aktívan részt vettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

  • egészségügyi dolgozóként,
  • biztonsági őrként,
  • takarítóként,
  • gyerekvigyázóként,
  • pénztárosként,
  • hulladékszállítóként,
  • házi ápolóként vagy
  • más veszélyeztetett munkakörben

dolgozóként.

Ezekben a munkakörökben dolgozik a legtöbb külföldi munkavállaló. Az állampolgársági kérelem benyújtásához a kérelmezőknek korábban legalább ötéves franciaországi tartózkodást kellett bizonyítaniuk, ezt két évre csökkentette a belügyminisztérium.

A könnyített eljárás keretében az elmúlt egy évben 16 381 külföldi folyamadott francia állampolgárságért, közülük eddig 12 012-en kaptak pozitív választ – jelezte a tárca.

"Ezek a frontvonalban dolgozók a nemzet rendelkezésére álltak. Természetes, hogy a nemzet is tegyen egy lépést feléjük. Üdvözlöm őket a francia állampolgárságban honfitársként, és köszönetet mondok a köztársaság nevében. Nekik is köszönhető, hogy a haza ki tudott tartani" – írta közleményében Marlene Schiappa.

Tavaly egyébként 61 371 külföldi folyamadott francia állampolgárságért, ami 20 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×