eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a harmadik, emlékeztető adag oltásához a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Franciaország hatalmas mennyiségű vakcinát "terít" Afrikában

Az Afrikai Unió lesz az elosztó szerv. A mennyiség: 10 millió adag.

Franciaország 10 millió koronavírus elleni oltóanyagot küld afrikai országoknak az Afrikai Unión keresztül - jelentette be hétfőn a francia elnöki hivatal.

A Párizs és az Afrikai Unió között kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca és Pfizer/BioNTech típusú oltóanyagokat az Afrikai Oltásbeszerzési Alappal (AVAT) és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax program keretében juttatják el az afrikai államoknak.

"A pandémiát csakis a multilaterális, regionális és nemzeti érintettek erőteljes együttműködésévek lehet legyőzni" - idézte Emmanuel Macron államfőt az Elysée-palota közleménye. "Azt szeretném, hogy közösen cselekedjünk az afrikai vezetők politikai legitimitását és cselekvőképességét előtérbe helyezve, az Afrikai Unióval kialakult szilárd partnerségre támaszkodva" - tette hozzá.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök "a politikai együttműködés és az emberi szolidaritás szívesen látott és erős gesztusának" nevezte a francia adományt "olyan pillanatban, amikor a világnak a leginkább szüksége van erre".

Májusi találkozójukon a francia és a dél-afrikai elnök elítélte "az oltási apartheidet", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok korlátlan mértékben jutnak oltáshoz, miközben az afrikaiak alig védettek.

A francia elnök hivatal szerint az AVAT 2022 szeptemberig 400 millió ember beoltására, azaz az afrikai kontinens lakosságának egyharmadára elegendő oltóanyagot vásárolt, mintegy 3 milliárd dollár értékben.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×