eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Katonai repülőgép száll fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről 2021. augusztus 23-án. Az afgán főváros a kormány hatalmát megdöntő iszlamista tálibok kezén van, ez alól a repülőtér az egyetlen kivétel, a kabuli légi kikötőn belül a nyugati koalíciós katonák - elsősorban amerikaiak - próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.
Nyitókép: MTI/EPA

Franciaország lezárta evakuációs műveleteit

A kimenekítési művelet során közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba .

Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit - közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter. Azt íérte, hogy Franciaország a továbbiakban is segítséget fog nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük Afganisztán elhagyásához.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel egyidejűleg kiadott, Parlyval közös nyilatkozatában azt mondta, hogy országa kapcsolatot tart majd fenn az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőkkel annak biztosítására, hogy a magukat veszélyben érző emberek elhagyhassák az országot a francia evakuációs műveletek befejezését követően is.

Le Drian a közös nyilatkozatban azzal magyarázta a kabuli repülőtérről folytatott francia menekítési műveletek péntek esti lezárását, hogy

az amerikai erők gyors távozása miatt már nem lehetett garantálni a biztonságot.

A francia külügyminisztérium néhány órával korábban pénteken megerősítette, hogy az elmúlt napokban több kapcsolatfelvétel történt a tálib mozgalommal Kabulban és Dohában annak érdekében, hogy az afgán főváros repülőteréről folytatódhassanak a kimenekítések.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban elkövetett robbantásos merénylet ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről. Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára pedig pénteken azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de "óvatosan kezelik" a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×