eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Harmadik oltás: nyolc hónapra jöhet Amerikában

A második adag felvétele után nyolc hónappal lesz ajánlott életkortól függetlenül minden amerikai számára a koronavírus elleni oltás ismétlő adagjának felvétele a várakozások szerint.

Az amerikai szakértők a helyi esetszámok mellett az izraelieket figyelik annak érdekében, hogy megtalálják az ideális időpontot az oltások harmadik adagjának beadására. Izraelben, úgy tűnik, a januárban oltottak körében kezd csökkenni az oltás védő hatása a súlyos megbetegedéssel szemben, így körvonalazódik az, hogy a második adag beadását követően nyolc hónappal lehet szükséges egy újabb adagnyi vakcina felvétele a védettség megtartásának érdekében.

A CNBC arról ír, hogy a várakozások szerint még ezen a héten tesznek bejelentést Amerikában az ismétlő adagokkal kapcsolatosan: ezt két, a témát jól ismerő forrás is megerősített az Associated Pressnek. Az ismétlő adagokat csak azután kezdhetik el beadni, hogy azoknak formálisan is engedélyt ad az FDA, az amerikai gyógyszerengedélyeztetési hatóság. A Pfizer oltásával ez a következő hetekben történhet meg.

Azok számára már a múlt héten engedélyezték a harmadik adagot az USA-ban, akik immunhiányos állapotban élnek. Amennyiben szélesebb körben is engedélyt kap a harmadik adagok beadása, akkor valószínűleg

az egészségügyi dolgozók kerülnek majd a sor élére,

az idősotthonok dolgozóival és lakóival együtt. Ők tartoztak bele a leggyorsabban immunizáltak csoportjába eredetileg is. Izraelben jelenleg azok a hatvan év fölöttiek kaphatnak harmadik adagot, akiket több mint öt hónapja oltottak be.

Eddig hónapokon át arról beszéltek az amerikai szakértők, hogy az adatok szerint mind a három, az országban adott oltás - a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcinái mellett az egyadagos vektoroltás, a Jannsen vakcinája - is továbbra is magas szintű védelmet nyújt a súlyos megbetegedés mellett a halálozással szemben. Az elmúlt hetekben ugyanakkor változott a retorika, már gyakrabban hallani arról, hogy a közeljövőben harmadika adag beadására lehet szükség.

"Aggodalomra ad okot, hogy a vakcina hatékonysága csökkenni kezd" - mondta Francis Collins, National Institutes of Health igazgatója. "A delta variáns olyan kellemetlenség, amivel folyamatosan próbálunk megbirkózni. A kettő együtt azt jelenti, hogy szükségünk lehet a védőoltás erősítésére, az egészségügyi dolgozókkal, valamint az idősotthonokban élő emberekkel kezdve, majd fokozatosan előrehaladva másokkal, például az idősebb amerikaiakkal, akik az elsők között kapták meg az oltást, miután az tavaly év végén elérhetővé vált" - tette hozzá.

A Fehér Ház szerint bár az 1USA 10 millió adag oltást osztott meg más országokkal, még mindig rendelkezik annyi adaggal, amennyire szükség lehet, ha az emlékeztetők beadása ajánlottá válik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×