eur:
389.53
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Twitter/Norimasa Shimomura

Lovak tömegsírjává vált egy sztyeppe a nyári hőhullámban

Elpusztult lovak tetemei hevernek szerteszét a kazahsztáni Mangisztau-félsziget kiszáradt sztyeppéjén, ahol a súlyos szárazság megfosztotta az állatokat az élelemtől és a víztől, és veszélyezteti több száz állattenyésztő megélhetését.

Mangisztau tartomány vezetése már több mint ezer állat - ló, szarvasmarha, juh - elhullását jelentette, és a központi kormány ígéretet tett arra, hogy árpát küld a térségbe.

Ezen a nyáron szokatlanul magas, egyes helyeken rekordokat döntő hőmérsékleteket mértek az egykori közép-ázsiai szovjet köztársaság térségeiben, és a kazah kormány arra kényszerült, hogy betiltsa a takarmányok exportját és szomszédjaitól vizet kérjen.

A Mangisztau-félsziget sztyeppéin a lovaknak nincs mit legelniük,

a térségben a széna és az árpa ára magasba szökött. Egyes gazdák arra kényszerültek, hogy nedves kartonpapírokat vágjanak darabokra és keverjenek hozzá az állatok eleségéhez.

A lóhús és a fermentált kancatej a kazah étrend fő forrása, a ló- valamint a tevetenyésztés hagyományos életforma a félszigeten.

A globális hőmérséklet-emelkedés mellett a félszigetet sújtja az egyre nagyobb szárazság a Kaszpi-tenger miatt, amely a félszigetet szinte körülöleli, és amely egyre sekélyebbé válik - mondta Orinbaszar Togzsanov környezetkutató.

Van ugyan apály és dagály, de a tenger szintje az utolsó 100 évben nem érte el régi maximumát - tette hozzá.

Szvetlana Dolgih, a kazah meteorológiai szolgálat klímakutató részlegének vezetője elmondta, hogy Kazahsztánban évtizedenként 0,3 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet.

Vannak időszakok, amikor több eső és hó esik Kazahsztán északi gabonatermő térségeiben, de a mezőgazdaság egészét veszélyezteti a klímaváltozás - hangoztatta.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×