eur:
394.97
usd:
363.38
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az afgán biztonsági erők tagjai a kormányzati épületeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett kabuli zöld zónában, ahol nagyerejű robbanás  történt 2021. augusztus 3-án. A detonációt feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta, amelynek valószínű célpontja egy parlamenti képviselő rezidenciája volt. Két fegyveres férfi továbbra is a merénylet helyszínén tartózkodik, és tűzpárbajt vív a biztonsági erőkkel.
Nyitókép: z afgán biztonsági erők tagjai a kormányzati épületeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett kabuli zöld zónában, ahol nagyerejű robbanás történt 2021. augusztus 3-án. A detonációt feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta. MTI/AP/Rahmat Gul

Nagy erejű robbanás és lövöldözés volt Kabulban a kormányzati negyed közelében

Nagy erejű robbanás történt kedden a kormányzati épületeknek és külföldi nagykövetségeknek otthont adó, megerősített "zöld zóna" közelében az afgán fővárosban. A detonációt szórványos lövöldözés követte a rendőrség szerint.

A belügyminisztérium szóvivője szerint az ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt a célpont. Egészségügyi illetékesek szerint az incidensben legalább tíz ember megsebesült.

Egy magas rangú biztonsági vezető korábban arról számolt be, hogy a robbanást feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta, amelynek valószínű célpontja egy parlamenti képviselő rezidenciája volt. Két fegyveres férfi továbbra is a detonáció helyén tartózkodik, és tűzpárbajt vív a biztonsági erőkkel - közölte a nevének elhallgatását kérő vezető.

A támadás elkövetését eddig egyetlen iszlamista szervezet sem vállalta magára.

Mirvaisz Sztanekzai, a belügyminisztérium szóvivője szerint a robbanás a zöld zóna néven is ismert Serpur előkelő városnegyedben történt.

Sztanekzai elmondta, hogy a támadás feltételezett célpontja Biszmilla Hán Mohammadi ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt. A miniszter pártja, a Dzsamiat-i-Iszlami közölte, hogy a detonáció idején a tárcavezető nem tartózkodott a vendégházban, a családját pedig épségben kimenekítették.

A kabuli rendőrség szóvivője, Ferdausz Faramarz elmondta, hogy a környékből lakók százait evakuálták ki.

A tíz sebesültet a főváros kórházaiba szállították - közölte Dasztgir Natari, az egészségügy-minisztérium szóvivője. Pontosan nem tudni, hogy a detonáció vagy a lövöldözés következtében sebesültek meg.

Az afgán kormányerők és a tálibok között országszerte fokozódtak az összecsapások, amióta az amerikai csapatok megkezdték a kivonulást, a szunnita lázadók határátkelőket, kereskedelmi állomásokat és fontos infrastruktúrákat foglaltak el.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×