eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Pokolgép robbant egy labdarúgókat szállító buszon, több sportoló meghalt Kismayóban

A helyi rendőrség közlése szerint pokolgép robbant egy labdarúgó-csapatot szállító buszon a szomáliai Kismayo kikötővárosban, legalább öt sportoló halálát okozva.

"Eddig öt ember halálát erősítettük meg, legalább tucatnyi a sebesültek száma, és néhány játékost eltűntként kezelünk" - mondta el a Reuters hírügynökségnek telefonon Kismayóból Ahmed Farah rendőrszázados.

Egyelőre nem egyértelmű, ki követte el a péntek esti terrortámadást..

A Jubaland állami kereskedelmi és ipari kamara csapatához tartozó labdarúgók egy bajnoki mérkőzésre tartottak a kismayói stadionba, amikor robbanás történt az őket szállító buszon. Szemtanúk szerint a jármű teljesen kiégett.

Mohamed Abdullahi Mohamed államfő részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak hivatala Twitter-felületén, egyúttal az al-Shabaab iszlamista lázadóit vádolta a merénylet elkövetésével. "Nem ismerjük a támadás indítóokát, de azt gondoljuk, hogy az al-Shabaab volt az elkövető."

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaab, amely évek óta fegyveres harcot folytat a központi kormány megdöntéséért, és az iszlám törvénykezés, a saría szigorú értelmezését akarja bevezetni, gyakran hajt végre fegyveres és bombatámadásokat az Afrika szarván lévő országban civilek és a biztonsági erők tagjai ellen egyaránt. Az általuk ellenőrzött területeken a labdarúgást betiltották.

A déli Jubaland államban kezdődött meg elsőként a szomáliai szövetségi parlament felsőházi tagjainak megválasztása, és a dzsihadisták azzal fenyegettek, hogy mindent elkövetnek majd az országosan több hónapon át tartó választási folyamat megzavarására. A felsőházi választások után szeptember második felében bonyolítják le az alsóházi választásokat, és október 10-re van kitűzve az elnökválasztás időpontja Szomáliában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×