eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pokolgép robbant egy labdarúgókat szállító buszon, több sportoló meghalt Kismayóban

A helyi rendőrség közlése szerint pokolgép robbant egy labdarúgó-csapatot szállító buszon a szomáliai Kismayo kikötővárosban, legalább öt sportoló halálát okozva.

"Eddig öt ember halálát erősítettük meg, legalább tucatnyi a sebesültek száma, és néhány játékost eltűntként kezelünk" - mondta el a Reuters hírügynökségnek telefonon Kismayóból Ahmed Farah rendőrszázados.

Egyelőre nem egyértelmű, ki követte el a péntek esti terrortámadást..

A Jubaland állami kereskedelmi és ipari kamara csapatához tartozó labdarúgók egy bajnoki mérkőzésre tartottak a kismayói stadionba, amikor robbanás történt az őket szállító buszon. Szemtanúk szerint a jármű teljesen kiégett.

Mohamed Abdullahi Mohamed államfő részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak hivatala Twitter-felületén, egyúttal az al-Shabaab iszlamista lázadóit vádolta a merénylet elkövetésével. "Nem ismerjük a támadás indítóokát, de azt gondoljuk, hogy az al-Shabaab volt az elkövető."

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaab, amely évek óta fegyveres harcot folytat a központi kormány megdöntéséért, és az iszlám törvénykezés, a saría szigorú értelmezését akarja bevezetni, gyakran hajt végre fegyveres és bombatámadásokat az Afrika szarván lévő országban civilek és a biztonsági erők tagjai ellen egyaránt. Az általuk ellenőrzött területeken a labdarúgást betiltották.

A déli Jubaland államban kezdődött meg elsőként a szomáliai szövetségi parlament felsőházi tagjainak megválasztása, és a dzsihadisták azzal fenyegettek, hogy mindent elkövetnek majd az országosan több hónapon át tartó választási folyamat megzavarására. A felsőházi választások után szeptember második felében bonyolítják le az alsóházi választásokat, és október 10-re van kitűzve az elnökválasztás időpontja Szomáliában.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×