eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Hóval játszadozó férfi a Brazília déli részén fekvő Sao Joaquim városon átvonuló hóvihart követően 2021. július 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Mycchel Legnaghi

Brazília népe felforr a sosem látott havazástól - videók

Sarkvidéki légtömeg tört be az ország déli részének közepére, mely havazást is magával hozott: a mezőgazdasági nagyhatalomként is ismert ország kávé-, cukornád- és narancsültetvényeinek ez nem túl jó hír.

Utcákat, nagyobb területeket is betakart a váratlan csütörtöki lehűlést követő hó Brazíliában: az emberek azonnal fotózni és videózni kezdtek, hógolyózással és hóemberépítéssel ünnepelve az országban óriási ritkaságnak számító természeti jelenséget.

"Hatvankét éves vagyok, de

eddigi életem során még nem láttam havat. Megtapasztalni ezt a természeti jelenséget számomra leírhatatlan érzés"

- nyilatkozta a havazás kapcsán az O Globo tévécsatornának a 62 éves Iodor Goncalves Marques, aki teherautóvezetőként él Cambara do Sulban. A férfi lakhelye mellett Rio Grande do Sul tartományban összesen 40 helyen tapasztaltak jeges körülményeket, és legalább 33 helyen havazást,

írja a Reuters.

A szokatlanul hideg időjárás hírére máris megugrott a kávé és a cukor ára nemzetközi szinten: a péntekre szóló előrejelzések szerint az év leghidegebb napja mára várható. A hideg levegőtömeg még délebbre vándorol majd, ami majd a kukoricatermesztőket is érzékenyen érintheti.

A sarkvidéki légtömeg pénteken Sao Paulo és Minas Gerais fölé vonul amelyek, a cukor, a citrusfélék és a kávé fő termelőterületei. Várhatóan itt is fagyossá válik majd a hőmérséklet.

Mindezen túl a MetSul meteorológiai vállalat szerint Sao Francisco de Paula városában a szél elérte a 80 kilométer/ per órás maximumot, ami Brazíliában ritkán fordul elő.

"Megérte.

Szinte nem is éreztem a hideget, olyan izgalmas a hó.

Csodálatos, csodálatos!" - mondta a brazil Joselaine da Silva Marques a TV Globónak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×