eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla
A panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonban lévő Ever Given nevű konténerhajó Rotterdam kikötőjében 2021. július 29-én. A 400 méter hosszú teherhajó március 23-án az erős szél hatására állt keresztbe Szuezi-csatorna egy szűk szakaszán, és hat napig blokkolta a hajóforgalmat.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

A tervezettnél „kicsit” később, de végül célba ért az Ever Given

A tengerjáró március 23-án koccant neki a partnak, majd keresztbe fordult a Szuezi-csatornában, teljesen eltorlaszolva a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalát.

Sokan pezsgőt bonthattak, amikor csütörtökön a 400 méter hosszú, több mint 18 ezer konténert szállító teherhajó, az Ever Given mintegy 4 hónapos csúszással megérkezett Rotterdam kikötőjébe – írja az Index.

A történelem egyik legnagyobb közlekedési dugóját okozó tengerjáró március 23-án, egy homokviharban koccant neki a partnak, majd keresztbe fordult a Szuezi-csatornában, és teljesen eltorlaszolta a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalát.

A malőr 10 milliárd dolláros kiesést eredményezett a világkereskedelemben, és 0,2-0,4 százalékkal vetette vissza a globális növekedést.

Különleges pillanat ez, végre megkezdhetjük a kirakodást – nyilatkozta az AFP-nek Hans Nagtegaal, a hollandiai kikötő első embere. Az Ever Given autóalkatrészeket, kerékpárokat, bútorokat és élelmiszert szállított, azt még nem tudni, hogy a rakomány mekkora része maradt használható a négy hónapos késés miatt – teszi hozzá a magyar híroldal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×